• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tăiței cu sos de praz, smântână și afumătură

Jan 20, 2012 costachel Paste cu carne, Paste cu legume, Rețete, Rețete de paste 3


Tăiței cu sos de praz, smântână și afumătură

O rețetă zdravănă, nimic de zis, acești tăiței cu (dublă) afumătură. De ce dublă? Pentru că, așa după cum veți vedea un pic mai la vale, nu doar carnea (adicătelea costița, în cazul nostru) va da pastelor noastre un savuros gust de fum, ci eforturile cașcavalului vor contribui și ele pentru un meniu complet afumat. Dar firește că depinde și de gustul dumneavoastră; puteți folosi, la o adică, și un cașcaval normal, ba chiar și un preparat neafumat de carne, dacă țineți morțiș. Fiindcă, așa după cum cu siguranță v-ați obișnuit, rețeta care urmează nu-i altceva decât un punct de plecare.

Pentru care aveți nevoie de

500 g tăiței (sau alte paste cu ou),
100 g costiță, tăiată fâșiuțe
100 g cașcaval afumat, dat pe răzătoarea mare,
2 fire frumoase de praz,
100 ml smântână,
1 legătură de hasmațuchi (sau pătrunjel),
sare și piper.

Mai întâi, firește, munca de jos: tăiați costița fâșiuțe, dați cașcavalul pe răzătoarea mare, spălați și curățați prazul și pătrunjelul. Tăiați prazul (de la care nu trebuie să păstrați decât partea albă și cea verde deschis) mai întâi o dată în lung, apoi feliuțe subțiri. Tocați, în fine, verdeața (dar păstrați câteva frunzulițe, pentru decor).

Încingeți o tigaie (mare!) aderentă și puneți costița la prăjit, cât să se rumenească un pic și să se topească grăsimea. Adăugați prazul, să se călească și el. Când s-a înmuiat, turnați smântâna, sărați, piperați, amestecați și lăsați sosul să fiarbă încă 5 minute.

În timpul ăsta, fierbeți pastele și scurgeți-le bine. Adăugați-le și pe ele în tigaia cu sosul, presărați brânza și verdeața, amestecați zdravăn și cu asta basta.

Serviți tăițeii imediat, iar în pahare turnați un pahar de vin alb onctuos și (de preferință) ținut și în baric. Sau, chestie de gust, un rozé, sau chiar un roșu ușor. Că-s primitori, tăițeii ăștia…

S-ar putea să vă intereseze și:

Tăiței cu hribi și smântânăTăiței cu hribi și smântână Praz cu smântânăPraz cu smântână Penne cu spumă de praz și șuncă presată Tartă cu praz

  • cascaval, cascaval afumat, costita, paste, paste cu carne, praz, smantana, tagliatelle

3 thoughts on “Tăiței cu sos de praz, smântână și afumătură”

  1. AaltcinevaA 22/01/2012 at 15:18

    Vazut, incercat, facut, savurat!
    Multumim de reteta!!!

    O mica-mititica obiectie: “sosul”, raportat la cantitatea de paste e cam putintel. Eu am pus aproape cantitati duble in cazul fiecarui ingredient, si tot a fost putin (dupa gustul nostru).

    Reply ↓
    1. costachel Post author23/01/2012 at 08:09

      Cu tare multă plăcere! Deși, după cum am mai spus-o (și-am s-o mai spun), orice rețetă e doar o idee și un punct de plecare. Așa că, dacă iese bună, meritele aparțin în totalitate celei/celei care a executat-o. Mai ales dacă a făcut modificările necesare pentru ca mâncarea să fie cât mai bine primită pe masa familiei 🙂

      Reply ↓
  2. AaltcinevaA 23/01/2012 at 18:33

    A fost un “punct de plecare” excelent, oricum!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved