• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tagliatelle all’emiliana

Oct 28, 2011 costachel Paste cu carne, Rețete, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de paste 0


Dacă e să ne luăm după buchea cărții, precizarea all’emiliana când vine vorba despre tagliatelle se referă în primul rând la metoda de fabricare a aluatului, care trebuie făcut doar din făină și ouă (fără niciun strop de apă), alții supralicitând chiar că grâul n-are voie, sub nicio formă, să fie din cel dur. Dar, în fine, nu despre asta este vorba mai la vale (folosiți și dumneavoastră ce tăiței vă plac mai mult sau din care aveți), ci despre o anumită particularitate a sosului. Sigur, vorbim tot despre un sos ragu (adică de carne tocată și călită, stinsă cu vin și roșii), numai că în componența sa intră lapte (alteori smântână), ceea ce-l face mai fin și mai rafinat, bașca mai potrivit pentru pastele proaspete. Dar cum discuția asta riscă să se prelungească, vă propun să ne oprim aici cu teoria și să trecem la practică. Așadar:

400 g tăiței cu ou,
200 g carne tocată (jumătate vită, jumătate porc)
100 g cârnați proaspeți, curățați de pieliță și zdrobiți cu furculița,
50 g costiță proaspătă,
50 g prosciutto (crud),
1/2 pahar vin roșu,
200 ml lapte,
1 morcov mic,
1 ceapă mică,
1 tulpină de țelină verde,
1 conservă de pulpă de roșii (sau echivalentul, proaspăt sau conservat),
puțin zahăr (facultativ),
40 g unt,
parmezan,
sare și piper.

Curățați legumele, tocați-le mărunt, tăiați și pancetta&prosciutto. Puneți-le pe toate la călit în unt. Adăugați și cârnații, apoi carnea tocată. Sărați, piperați și continuați sotarea câteva minute.

Stingeți cu vinul, lăsați-l să se evapore, adăugați și roșiile (plus zahărul, dacă ziceți că-i nevoie). Zdrobiți cu dosul lingurii eventualele cocoloașe formate. Amestecați, puneți capacul și lăsați totul să fiarbă bine, la foc moale, cam două ore, adăugând, din când în când, puțin lapte. Când ați obținut un sos dens și cremos și cheamă că-i gata.

În timpul acesta fierbeți pastele (4 litri de apă, 4 linguri rase de sare), scurgeți-le bine, amestecați-le cu sosul și cu mult parmezan ras. Serviți pastele fierbinți, cu un supliment de parmezan prin preajmă, că întotdeauna apa doritori.

Variante ar fi destule, începând de la tipurile de carne folosită și până la înlocuirea laptelui cu smântână (dar o puneți chiar înainte de a stinge focul). Nu insist, țin doar să vă reamintesc că, dacă folosiți lactate în sos, uleiul (fie el și mama lui extravirgin) n-are ce căuta.

Vinul? Habar n-am ce beau italienii la pastele astea, dar eu unul sigur poftesc la o Fetească Neagră.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Tăiței cu sos de praz, smântână și afumătură Tagliatelle cu ciuperci și șvaițer Pasta bolognesePasta Bolognese Tagliatelle cu legume

  • parmezan, paste, paste cu carne, ragu, sos, sos bolognese, tagliatelle

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală
  • kmy on Plăcintă dobrogeană
  • Sandwich-uri cu sos bolognese si parmezan – Pruncu on Tartine calde cu carne la cuptor
  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • Doina on Plăcintă dobrogeană

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved