• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Taci și înghite! Adică mămăligă la cuptor cu brânză și ouă

Feb 21, 2012 costachel Rețete, Rețete cu ouă, Rețete tradiționale românești 7


De ce s-o fi numind taman versiunea asta de mămăligă la cuptor Taci și înghite, n-aș ști să vă spun. Bănui doar că-i musai să fie mâncată fierbinte, motiv pentru care n-avem timp de conversații politicoase în jurul mesei pe care taman a fost adusă dumneaei. Așa că mă grăbesc și eu să vă spun că, pentru a umple un vas de Jena potrivit (adică 19 cm diametru), aveți nevoie de

250 g mălai,
1 l lapte,
200 g smântână,
cam 200 g telemea (depinde cât e de sărată),
4 ouă,
100 g unt,
sare.

Faceți mai întâi o mămăligă, mai moale, din mălai, lapte, smântână și sare. Cât timp fierbe, radeți brânză și ungeți bine cu unt vasul de Jena.

Puneți apoi jumătate din mămăligă în vas, așterneți uniform deasupra aproximativ 3/4 din brânză și cam tot atâta din untul rămas (tăiat bucățele), acoperiți cu încă un strat de mămăligă, neteziți pe cât posibil, faceți cu dosul unei linguri 4 adâncituri, spargeți în fiecare câte un ou, presărați, în fine restul de brânză și de unt.

Băgați vasul în cuptor, care trebuie încins dinainte la foc mijlociu, și coaceți până se întăresc albușurile. Serviți imediat (taci și înghite!).

Ei, și pe cât e de simplă rețeta propriu-zisă, pe-atât de multe sunt variantele. Mai întâi, dacă vi se pare mâncarea prea grea, puteți renunța la smântână (completând cu încă puțin lapte). Care lapte și el poate fi îndoit cu apă, sau chiar înlocuit definitiv cu aqua chiora (da-i păcat!). Unii fac întâi un fel de balmuș, amestecând brânza direct în mămăligă, și nu mai stau să facă straturi, iar alții, mai înfrigurați și mai flămânzi, adaugă și niște slănină afumată, tocată mărunțel. Și nu trebuie să vă mai spun că telemeaua poate fi înlocuită cu alte brânzeturi, simple sau în amestec.

Cât despre vin, n-avem ce vorbi de data asta. Orientați-vă spre lactate (iaurt, lapte bătut etc.) și nu uitați că trebuie să fie și niște smântână rece pe masă, să-și pună cine-o vrea 1-2 linguri direct în farfuria proprie, peste taci și inghite.

(Visited 23,119 times, 1 visits today)

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Mamaliga gratinata la cuptorMămăligă gratinată la cuptor Ochiuri cu mămăligă prăjită Mamaliga pe paturiMamaliga fusion, sau Lasagna cu mamaliga Variațiuni gustoase și mai puțin cunoscute pe tema peștelui cu mămăligă

  • branza, cuptor, mamaliga, mamaliga la cuptor, ochiuri, oua, telemea

7 thoughts on “Taci și înghite! Adică mămăligă la cuptor cu brânză și ouă”

  1. vic 22/02/2012 at 15:24

    si daca pui 2-3 cirnaciori prajiti e si mai bine, cu vreo 2 muraturi.
    si un vin rosu de butoi de taran la casa gospodar.
    smintina rece? nici vorba, ca strica vinul.
    asta chiar nu am facut de-o vreme, ia sa incercam. cu brinza de burduf.

    Reply ↓
    1. costachel Post author22/02/2012 at 16:27

      Păi eu când am recomandat smântâna peste taci si inghite, taman spusesem că vinul n-are ce căuta 🙂 Ca să nu mai zic că mai întâi smântâna s-ar certa cu cârnăciorii, abia după aia, eventual, cu vinul 🙂

      Reply ↓
  2. irina gabriela 22/02/2012 at 18:35

    am facut de multe ori asa ceva si pe cuvant ca este buna ,ce buna ffff bbuna

    Reply ↓
  3. aphextwinz 23/02/2012 at 07:41

    smantana nu se cearta cu nimica in ardeal 🙂 am fost (din nou) recent si ei manca smantana cu smantana si, daca se poate, cu inca putina smantana la orice, cred ca isi pun si in ceai.

    asa ca o merge si un vin, dar nu stiu eu de care. am baut aseara un cupaj de merlot cu nu stiu ce, rece ca gheata (da, mergea) care cred ca ar rupe mamaliga in doua. daac spun prostii, astept batai la palma cu rigla in dunga, dar asa mi se pare mie.

    Reply ↓
    1. costachel Post author23/02/2012 at 09:25

      Între noi fie vorba, în materie de smântână ardelenii sunt mici copii pe lângă bucovineni. Însă, coincidență interesantă, nici unii, nici alții nu prea beau vin, mai mult de-altele. Ceea ce, firește, nu înseamnă că de vină e smântâna 🙂
      Cât despre riglă, e complet inutilă în cazul de față 🙂

      Reply ↓
  4. vic 28/02/2012 at 07:52

    http://vicoprea.blogspot.com/2012/02/de-ale-lui-costachel.html

    am facut cum am promis.

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/02/2012 at 08:05

      Văzut, plăcut, multă foame făcut! 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Căutați prin site

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Cristina on Borș de fasole cu verdețuri de primăvară și sfeclă roșie
  • costachel on Castraveți cu ciuperci și smântână, recomandați de Julia Child
  • Magda Vieriu on Castraveți cu ciuperci și smântână, recomandați de Julia Child
  • 5 idei de sandwich-uri numai bune pentru călătoriile cu maşina • Natalia Dabija on Sos rémoulade
  • lacri on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

Top 3 astăzi

  • Afumături - tehnici de preparareAfumături – tehnici de preparare
  • Jambon de casă, în două varianteJambon de casă, în două variante
  • Pate de casa (din ficat si carne de porc)Pate de casa (din ficat si carne de porc)

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
Privacy & Cookies Policy

Necessary Always Enabled

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.