• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Supă Mulligatawny

Oct 04, 2011 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu orez, Rețete de supe 0


Sub numele de Mulligatawny Soup se ascunde o întreagă familie de supe de pui, de origine indiană, dar care circulă acum în toată lumea (e drept, cu predilecție în Commonwealth). Toate conțin, pe lângă supa propriu-zisă, carne de pui, orez și condimente specifice. Dacă însă versiunea originală indiană cuprinde, de obicei, migdale și lapte de cocos, australienii preferă roșiile și slănina afumată, așa că e clar că e loc suficient de improvizații. În ceea ce privește excelenta variantă franțuzită de mai la vale (Potage Mulligatawny), ea cuprinde mere plus costiță afumată și e suficient de interesantă și de bună, zic eu, ca să merite adăugarea în repertoriul oricărui amator serios de supe.

Pentru zeamă avem nevoie de

3-4 aripi de pui,
1 piept mic de pui,
50 g unt,
10 g pudră de curry,
1 ceapă, tăiată cubulețe,
1 tulpină de țelină verde, tăiată cubulețe,
1 morcov, tăiat cubulețe,
2 mere (Golden Delicious, de preferință), curățate de coajă (n-o aruncați!) și frecate cu zeamă de lămâie,
1,25 l supă de pui,
sare și piper.

Topiți untul într-o cratiță și căliți ușor aripile, până încep să prindă culoare. Adăugați curry-ul, continuați prăjirea 1-2 minute, adăugați legumele și cojile celor 2 mere, mai sotați un pic și stingeți totul cu supa. Spumuiți bine și fierbeți, la foc mic, timp de 45 de minute. Adăugați și pieptul de pui, fierbeți încă 15 minute, scoateți-l și puneți-l deoparte, să-i vină din nou rândul. Strecurați bine supa, printr-o sită cât mai fină.

Ca s-o legăm, mai avem nevoie de

50 g unt,
1/2 ceapă, tocată,
30 g făină,
200 ml smântână.

Topiți untul, căliți ceapa până se înmoaie, presărați făina, căliți 2-3 minute, amestecând tot timpul, adăugați treptat supa și smântâna. Fierbeți totul încă 10 minute.

Vine acum rândul garniturii, pentru care avem nevoie, pe lângă merele și pieptul de pui deja menționate, de

1 l apă,
150 g orez cu bobul lung,
100 g costiță afumată, cât mai slabă,
20 g unt,
sare și piper.

Dați apa în clocot, adăugați orezul, fierbeți 15 minute, strecurați și răciți cu apă rece. Lăsați-l să scurgă bine. Puneți-l apoi să mai fiarbă 20 de minute în supă.

Tăiați costița bastonașe, opăriți-o 1 minut, în apă clocotită, scurgeți-i cât de bine. Topiți apoi untul într-o tigăiță și căliți bucățelele de carne afumată până încep să prindă puțină culoare.

Tăiați și pieptul de pui julienne.

Tocați merele „bob de orez”, sau dați-le pe răzătoare, adăugați-le în supă chiar înainte de a servi .

Turnați supa Mulligatawny în farfurii (de preferință) încălzite, adăugând în fiecare câte o lingură de costiță și 1-2 de piept de pui ca garnitură.

S-ar putea să vă intereseze și:

Supă-cremă de conopidă cu curry Supă de dovleacSupă-cremă de dovleac Supă de usturoi cu crutoaneSupă de usturoi cu crutoane Supă cremă rece de avocado, rucola și parmezan

  • costita, curry, India, legume, mere, orez, pui, smantana, supa, supa-crema

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved