• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Supă italiană de linte

Jun 09, 2011 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc, Rețete de ciorbe, Rețete de supe 6


Minestra di lenticchie se cheamă în original supa asta groasă de linte și am putea să-i zicem chiar și ciorbă, că doar acresc și roșiile oleacă. Se face foarte simplu și e tare bună, chiar merită, zic eu, să (re)descoperim lintea în acest mod cât se poate de gustos.

Ca să trecem la practică, pe masa din bucătărie trebuie să ne aștepte

1 ceapă,
1 tulpină de țelină verde (sau 1 felie de țelină de-a noastră),
1 morcov,
250 g ceafă de porc cu os (da, iaca ce fac italienii cu ceafa!),
250 g linte,
400 g roșii (sau un echivalent conservat),
1 l supă de vită (se poate, la o adică, și cu supă de legume sau chiar cu apă, da-i păcat!),
1 legătură de pătrunjel,
1 lingură de ulei,
sare,
piper.

Mai întâi partea de pregătire: spălați, curățați și tăiați totul: carnea bucăți, ceapa și pătrunjelul mărunt, morcovul și țelina cubulețe.

Opăriți întâi carnea, în apă clocotită, 2-3 minute. Spălați-o din nou și puneți-o deoparte.

Încingeți într-o cratiță încăpătoare uleiul și căliți legumele, până capătă un pic de culoare. Adăugați carnea, lintea și stingeți cu supa. Micșorați focul și, din clipa în care dă din nou în clocot, lăsați supa să fiarbă cam 1 1/2 ore.

Scoateți oasele, reglați de sare și piper, presărați pătrunjelul și serviți.

Variante nu cred că are rost să vă dau, că doar e evident că, de pildă, ceafa nu-i singura bucată de carne utilizabilă, iar alte legume își pot băga oricând nasul prin oala care (le) fierbe.

Cât despre băutură, sigur nu vin. Cel mult un păhăruț de grappa, să cinstim partea italienească din supa noastră de linte.

S-ar putea să vă intereseze și:

Supă-cremă dulce-acrișoară de linte Ciorba de linte Salată orientală de linte Supă mexicană de roșii

  • ciorba, Italia, linte, porc, rosii, supa

6 thoughts on “Supă italiană de linte”

  1. Gurmandel 09/06/2011 at 12:42

    Foarte bun! Hranitoare si usor tare de facut

    Reply ↓
  2. costachel Post author09/06/2011 at 12:43

    Nu stiu de ce, presimteam ca ai sa te bucuri de o reteta cu linte 🙂

    Reply ↓
  3. aphextwinz 09/06/2011 at 14:56

    Daca o dadurati pe linte, e si reteta aia buna de supa arabeasca de linte, cu lamaie (na, tot ciorba).

    Reteta e egipteana si e originala, adica de la cineva din partea locului. pe scurtL ceapa, usturoi, morcov, se calesc usor. se adauga coriandru si chimen. se pune lintea si supa (de legume, pui sau vita, nu are ce cauta porcul). se lasa pana fierbe lintea, optional se poate pune bulion (sau alt derivat), zeama de lamaie se pune la final.

    se presara cu ce vreti (ei pun coriandru) si e foarte raspandita in tarile care tin ramadamul. mie mi se pare excelenta, in simplitatea ei.

    sanatate!

    Reply ↓
  4. Loki 09/06/2011 at 16:58

    Mancam pe vremuri o varianta arabeasca in care puneau deasupra, la servire(fara sa amestece) seu de oaie, topit. Parca era bun.

    Reply ↓
  5. costachel Post author10/06/2011 at 10:19

    La supe orientale de linte, sa mai amintesc versiunea excelenta de ne-a trimis-o Gurmandel. Cat despre seu de oaie, recunosc, n-as avea deloc curajul necesar 🙂

    Reply ↓
  6. aphextwinz 11/06/2011 at 07:33

    Tii ce ma mai chinuii sa intru ieri pe site. Turcii mai fac treaba asta punand pe deasupra (dar supa o fierb pana se face lintea praf, e mai mult o supa-crema fara mixer) boia fripta putin in unt, nu mult, o sfaraiala, doua. Am incercat asa ceva acasa si tare bun a fost.

    In zonele mai neturistizate (zic de turci) multe mancaruri au gust puternic de oaie, mie imi plac.

    Reply ↓

Leave a Reply to Loki Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved