• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Supă franțuzească de varză

Jan 14, 2011 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete de supe 15


Dacă ați ajuns cumva aici cautând varianta „de slăbit” a supei de varză, îmi cer scuze de la bun început: în niciun caz nu veți găsi așa ceva în cele ce urmează (ba chiar dimpotrivă, aș putea spune). Pentru că mai la vale sosește adevărata „soupe aux choux”, cea pe care cinefilii și-o reamintesc, poate, ca personaj (aproape) principal în faimosul film cu Louis de Funès din 1981. Iar dintre multiplele variante în care poate să apară pe masă această veche rețetă țărănească, am ales-o pe cea propusa de marele Paul Bocuse (dacă ați uitat, vă reamintesc: e considerat cel mai mare bucătar al secolului XX). Și, cu un ultim gând bun pentru cei care spun că „vai ce grasă e bucătăria românească”, ia să vedem noi ce-i cu aceasta veche și rustică perlă a gastronomiei franceze.

Ca să umpleți o oala civilizată aveți nevoie de

1 varză albă (cea cu frunzele mai răsfirate și de un verde intens e mai frumoasa, dar nu-i obligatoriu),
5 cartofi,
3 morcovi,
2 napi,
2 fire groase de praz,
1 ceapă mare,
400 g slănină neafumată (din cea care mai are vinișoare de carne prin ea),
1 cuisor (singular foarte discutabil, dar n-avem timp acuma!),
1 lingură de untură,
3 l apă,
sare mare,
piper alb boabe,
6 felii de pâine neagră

plus, facultativ,

ceva brânză rasă (un cașcaval va fi, probabil),
maghiran.

Puneți slana la fiert în apa rece, spumuiți-o și lăsați-o să fiarbă 10 minute.

În timpul asta curățați varza, spălați-o, tăiați-o în 4, opăriți-o 5 minute în apa clocotită (operațiune care o face mai ușor de digerat) și lăsați-o la scurs.

Curățați legumele (adică morcovii, cartofii, prazul, ceapa și napii) și tăiați-le bucăți mari, cu excepția cepei, pe care vă veți mulțumi să o înțepați cu firul de cuișoare. Puneți-le pe toate (minus cartofii) la fiert, împreună cu untura.

Sărați, piperați (nu râșniți, lăsați boabele în pace) și, din momentul în care a început să clocotească din nou, lăsați supa să fiarbă 45 de minute, acoperită și la foc mic. Cu 20 de minute înainte de scurgerea intervalului, adăugați și cartofii.

Pentru servirea tradițională, puneți feliile de pâine pe fundul farfuriei, presărați facultativul maghiran, turnați supa deasupra și și la final adăugați, dacă vreți, și brânza rasă.

Recunosc, am pus pâinea alături, în coș, nu în farfurie. Iar cum napi n-am găsit, i-am înlocuit cu două rădăcini de păstârnac, căpătând astfel senzația că am și românizat supa de varză oleacă. A, nici untura n-am pus, că n-am avut. Dar firește că variantele nu se opresc aici.

S-ar putea să vă intereseze și:

Supa chinezeascaSupă chinezească de legume și tăiței Supă de dovleac Pilaf de varză dulcePilaf de varză dulce Varză călită alsaciană, by Julia Child

  • Bocuse, Franta, supa, varza

15 thoughts on “Supă franțuzească de varză”

  1. cofi 14/01/2011 at 14:03

    Chiar de napi vroiam sa te intreb!!! Eu zic ca o sa incerc sa tin regim cu supa asta o data!

    Reply ↓
  2. Costachel 14/01/2011 at 14:13

    Placut regim, as zice 😀 Altminteri napul este inca un exemplu de leguma (alaturi de sparanghel, anghinare si altele) care ar putea creste foarte bine pe la noi, dar preferam importuri scumpe. Asta e!

    Reply ↓
  3. Moi maitre... 14/01/2011 at 17:49

    Am un amic bun care il cunoaste pe Paul Bocuse… L-a invitat acasa si i-a gatit. 🙂

    Reply ↓
    1. Costachel 14/01/2011 at 17:51

      Sper ca iti dai seama ca trebuie sa-mi dai detalii… Ca asa, pe comentarii, pur si simplu nu cred, trebuie sa te privesc in ochi 🙂

      Reply ↓
  4. Moi maitre... 14/01/2011 at 17:55

    Paul amicului, nu invers, ca sa fim bine-ntelesi… 🙂

    Reply ↓
    1. Costachel 14/01/2011 at 17:58

      Aveam o banuiala… 😀

      Reply ↓
  5. Moi maitre... 14/01/2011 at 17:56

    Am pregatit cotletul de mistreatza, numai fereastra sa o tai spre dragul nostru oras este de abia in 22 ianuarie… De abia astept.

    Reply ↓
  6. Costachel 14/01/2011 at 17:59

    Cat despre mistret, astept asadar Unirea (mica) 🙂

    Reply ↓
  7. aphextwinz 15/01/2011 at 15:42

    Faina reteta, in poza eu vad varza creata, din aia nu prea gasesc, mama ei. Si tocmai am facut altele ca m-ar manca o adaptare cu varza murata 🙂

    Asta e, nu pot decat sa va invit la o iahnie de fasole, ca frantuzisme inca nu avem, cu prima ocaziune insa …

    Sanatate!

    Reply ↓
  8. pansy 16/01/2011 at 00:59

    nu sunt eu prea mare fan supe,ciorbe,da’imi place ideea,mai putin slana fiarta,da’romanii sunt imaginativi .

    Reply ↓
  9. Costachel 16/01/2011 at 09:01

    @aphextwinz: ca bine zici, varza creata, imi scapa denumirea cand am scris 🙂

    @pansy: sigur, si o transforma repede in supa de varza tipic romaneasca 😀

    Reply ↓
  10. cofi 17/01/2011 at 22:04

    @aphextwinz am vazut eu sambata varza creata la Salajean in piata! dau ponturi pentru doritori!

    Reply ↓
  11. animaloo 18/01/2011 at 15:35

    eu am la tara o mica cultura de napi. dar nu prea stiu in ce sa-i integrez (in absolut nu, ca mirosul urinei nu ma atrage :D)

    Reply ↓
  12. cofi 18/01/2011 at 17:48

    pai pe la francezi sunt sute de retete cu napi, cred ca maestrul coschel mai gaseste cateva apetisante, daca te oferi sa furnizezi napi!

    Reply ↓
  13. Costachel 18/01/2011 at 19:08

    Gata, ma apuc de cercetat 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved