• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Supa de roșii a lui Păstorel

Jul 21, 2010 costachel Rețete, Rețete de post, Rețete de supe, Rețetele lui Păstorel, Supe de roșii 9


Supa de rosii Pastorel

De fapt, Al. O. Teodoreanu și-a botezat rețeta „Supă aperitivă de sezon“, dar mi s-a părut oleacă mai clar titlul de mai sus. Dac-am greșit, îmi cer scuze. Dar asta contează, de fapt, prea puțin, ideea principală fiind aceea că urmează mai la vale o supă de roșii absolut grozavă, de departe cea mai bună variantă „de post“ în care am mâncat supa asta. Plus, ca supliment (pe post de crutoane!), o mini-dizertație deosebit de interesantă asupra termenului „aperitiv“ (ăsta era răspunsul mai elaborat pe care il promisesem lui aphextwinz). Așadar:

În dreptul cuvântului aperitivă era un asterisc și în josul paginii următoarea
Notă
Nu înțeleg de ce s-a substantivat (sic!) cuvântul aperitiv. E adjectiv. Vine de la aperitivus, care la rându-i vine de la aperire – a deschide (pofta de mâncare). Apoi să mă slăbească acei ce numesc vinarsul, țuica, drojdia, tescovina și chiar holerca aperitive. Dacă vor în adevăr să-și stârnească pofta de mâncare, să încerce dumnealor supa de mai jos.
Transcriu întocmai:
Pentru șase persoane trebuie: 700-800 gr patlagele roșii, mari, frumoase și bine coapte, 50 gr untdelemn, 2-3 căței de usturoi, o ceapă, piper pisat, sare, o crenguță de cimbru și o foaie de dafin. Taie mata patlagelele în două și pune-le binișor într-o cratiță smălțuită. Toarnă peste ele un pahar de apă, ceapă tăiată rotocoale, usturoiul, cimbrul și foaia de dafin. Lasă circa jumătate de oră la foc molcom. Treci apoi prin sită și tot apeși cu furculița sau cu lingura de lemn până ce nu mai rămân în sită decât pielea, sâmburii și condimentele de la fiertură. Pune din nou la foc zama, adăugând untdelemnul (și piper cât poftești). Mai adaugă apă, ca supa să nu fie prea groasă. Când începe a fierbe, sărează cât îți place. Cine vrea, poate înlocui untdelemnul cu unt.
Cercați și poftă bună!

Două precizări, ambele referitoare la grăsimea folosită. Dacă puneți unt, înseamnă că veți mânca supa de roșii fierbinte, și atunci vă puteți gândi și la o lingură, hai două, de smântână, iar dacă roșiile sunt de cea mai bună calitate (adică bune de mâncat, nu de pozat), uleiul să fie obligatoriu de floarea soarelui, nicidecum de măsline. Dacă roșiile-s așa și-așa, ori nu va apucați de rețeta asta, ori, firește, o puteți condimenta mai strașnic, că oricum nu mai contează.

În rest, desigur că puteți mânca această supă de roșii la orice temperatură vă place, de la clocotită la proaspăt scoasă din frigider (eventual, nu mai adăugați apă la fierberea numărul 2 și serviți-o cu cuburi de gheață). A, și cum nu prea-mi place dafinul, începând cu a doua șarjă de supă de-asta l-am înlocuit cu rozmarin (crenguțe, nu praf!), și rău nu mi-a fost. Sau ar mai merge și niște frunze proaspete de busuioc. Însă, repet, dacă aveți roșii „adevărate“, nu le bâhliți gustul cu prea multe condimente și verdețuri, că-i păcat!

Update: uitasem să vă aduc aminte, pe căldurile astea, de gazpacho. Iaca, am făcut-o (inclusiv în versiunea înghețată)!

S-ar putea să vă intereseze și:

Supă mexicană de roșii Supa-cremă de morcovi cu roșii Jean Gabin, Magali NoelPotage Magali, adică supă mediteraneană de roșii cu orez Supă de roșii cu găluște

  • aperitiv, Pastorel, post, rosii, supa, supa de rosii

9 thoughts on “Supa de roșii a lui Păstorel”

  1. Pescari pe net 21/07/2010 at 12:25

    Sa iti spun un secret? Adauga o lingurita, doua de zahar! 😉

    Reply ↓
    1. Costachel 21/07/2010 at 12:36

      Sa iti spun si eu un secret? Daca rosiile-s bine coapte, nu-i nevoie. 😀
      Acuma, serios, supa asta chiar e bine sa fie putintel mai acrisoara, mai ales ca se vrea (si este!) aperitiva. Plus ca acreala mai e combatuta si de untdelemn. Dar, pentru cei pe care-i deranjeaza aciditatea rosiilor, se prea poate ca zaharul si/sau busuiocul sa reprezinte cea mai buna solutie.

      Reply ↓
  2. aphextwinz 21/07/2010 at 14:35

    Am citit acum, ca raspunsesem intai dincolo, la aperitiv, ce a scris Pastorel cunosteam (nu pe dinafara, Doamne fereste), si de aici confuzia in craniul meu, nu intelegeam de ce toti dau inainte cu aperitivul strict ca bautura de deschis pofta de mancare. Ma rog, aici ar mai fi si alte discutii dar trecem.

    Pastorel are un intreg articol despre aperitiv, pe cea de rosii nu o retin (in ce volum o fi, ca nu imi aprinde beculetul reteta?). Dar stiu sigur ca a scris de provenienta latina si apoi a detaliat atat legat de mancaruri cat si de bauturi, ba chiar trimitea la expresia hors d’ doeuvres si precis asocia mizilicurile cu tarii.

    Ba chiar tiu minte un aperitiv din pasta de peste (heringi parca?) trecut chiar asa ca reteta: aperitiv.

    Deci m-am lamurit, asta e bine, ce e rau e ca daca ar trebui sa scriu atata pentru a explica tuturor ca gresesc considerand aperitivul doar bautura, as iesi la pensie in scaunul calculatorului 🙂

    Sanatate!

    Reply ↓
  3. monica 19/10/2010 at 19:16

    bonjour,

    🙂 super reteta si maniera de a o prezenta…continuati, in sfirsit ceva mai original si care chiar da pofta de mincare…si un bun sfat…

    cordialement,

    monica

    Reply ↓
    1. Costachel 20/10/2010 at 08:19

      Merci beaucoup 🙂

      Reply ↓
  4. dush 09/01/2011 at 21:41

    minunat..suna cam ca cea pe care o facem noi, mai putin ceapa si condimentele. Supa mea favorita contine un strop de rantas, rosiile sau bulion si telina si poate un strop de zahar daca rosiile nu sunt ce ar trebui sa fie. Dupa chef crutoane sau galusti subtiri…dar, zau c-o sa incerc cu cimbru 🙂

    Reply ↓
    1. Costachel 10/01/2011 at 07:59

      Urasc rantasul si ador verdeturile, ce-as putea sa spun mai mult? 🙂

      Reply ↓
  5. aphextwinz 10/01/2011 at 21:13

    Pai e chestiune de zona. Sunt parti din tarisoara unde nimic nu se face fara rantas. Vedeti ce bine e sa fi ragatean cu rude peste tot? Nu urasc nimic din ce e gustos 🙂 Si mai ales ce e nesanatos.

    Are si rantasul farmecul lui la zona lui.

    Ca tot am deschis vorba, am facut odata bors de pui unei matusi din Hateg. De fapt nu numai ei, dar dansa a mancat de nu se mai oprea si mi-a explicat: la noi acasa nu se gateste cu bors, nora zice ca daca pun bors in zeama ii imput oalele.

    Asa ca … zone, bordeie si obiceie. Eu nu am facut niciodata ciorba cu rantas dar am mancat ceva supa gulas si nu mi-a displacut.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved