O supă cremă de ciuperci cumva surprinzătoare, dar teribil de gustoasă și deloc complicată. Poate poposi atât pe o masă familială normală dar și, cu o minimă împopoțonare, pe una cât de simandicoasă. Pe deasupra, mai e făcută și fără pic de făină prăjită, ceea ce o plasează imediat pe lista mâncărurilor prietenoase cu stomacul.
Ei, dacă v-am convins de avantaje și vreți s-o încercați, atunci notați că aveți nevoie de
750 g ciuperci (champignon),
zeama de la 1/2 lămâie, 40 g miez de nucă, 1 cartof alb (adică făinos, nu cu coaja roz), 1 hașmă (sau 1 ceapă mică), 1 cățel de usturoi, 1 fir de țelină verde, 1 fir de rozmarin, 750 ml supă limpede de pui, 50 ml whisky, 1 lingură de ulei, sare, piper proaspăt râșnit (de preferință alb, dar nu-i musai).
Rumeniți mai întâi ușor miezul de nucă, în cuptor sau într-o tigaie antiaderentă, pe sec (adică fără să folosiți vreo grăsime).
Căliți ușor în oală ceapa, usturoiul și țelina (curățate, spălate și tocate). Când încep să se înmoaie, adăugați ciupercile, tăiate felii (după ce le-ați făcut și lor toaleta, firește). Sărați ușor (sau chiar deloc, dacă veți folosi supă obținută din cuburi) și continuați sotarea vreo două minute.
Turnați supa, adăugați rozmarinul și cartoful (curățat și tăiat cubulețe mici). Puneți capacul și lăsați totul să fiarbă, la foc mic, 20-25 de minute.
Stingeți focul, puneți deoparte câteva felii mai frumoase de ciuperci, pentru decor (numai dacă vreți). Adăugați nucile și whisky-ul, puneți totul în blender și mixați. Dacă ziceți că-i nevoie, filtrați și mixați din nou, ca să obțineți o cremă cât de netedă și de legată.
Verificați dacă mai e nevoie de sare, puneți în castronele, decorați cu ciupercile păstrate, râșniți deasupra un pic de piper și serviți imediat.
Variante? Păi mai întâi sigur că ciupercile pot fi și din alte soiuri (de pădure ar fi perfecte), iar rozmarinul ar putea și înlocuit cu vreo altă verdeață parfumată. Pentru un plus de finețe s-ar putea să vreți să puneți un pic de smântână (dar atunci ar fi bine să înlocuiți uleiul cu unt), după cum pentru ceva mai multă consistență s-ar putea să vă surâdă ideea unor crutoane.
Dar tot supă cremă de ciuperci cu whisky și nuci o să se cheme.
Am făcut-o. Cu adaos de smântână (dată un clocot), nuci prăjite, dar fără whisky. A ieșit bestial, am mâncat-o toată, cu crutoane tăvălite în foarte puțin ulei, usturoi și oregano.
Mulțam!
Este tare buna!Multumim.
Cu multă plăcere 🙂
Foarte interesanta reteta!
Am făcut-o. Cu adaos de smântână (dată un clocot), nuci prăjite, dar fără whisky. A ieșit bestial, am mâncat-o toată, cu crutoane tăvălite în foarte puțin ulei, usturoi și oregano.
Mulțam!
Cu tare multă plăcere, Virgil 🙂