Trebuie să-ncep cu un mic avertisment: e bine să încercați mâncarea asta cu șuncă de Praga adevărată, nu cu pseudo-versiunea presată, că diferența e foarte mare. Și-ar fi păcat, pentru că rețeta asta, deși foarte simplă, este excelentă și merita tratată ca atare. Vă veți ului invitații și veți face față cu greu complimentelor, dar numai dacă veți avea grija ca toate ingredientele să fie proaspete și de cea mai bună calitate (asta-i valabil pentru orice rețetă, de altfel, nu știu ce mi-a venit s-o spun taman acuma!).
Și, că veni vorba despre ingrediente, iaca de ce-aveți nevoie ca să hrăniți 4 persoane:
4 felii de șuncă de Praga (cam 100 g bucata), 50 g unt, 1 cățel mare de usturoi, 1 rămurica de rozmarin (sau 1 linguriță rasa de rozmarin uscat, în nici un caz gata măcinat!), 1 vârf de cuțit de nucșoară, piper,
iar pentru sos mai adăugați pe listă
4 mere, 1 lingură de zahăr, 1 pahar de vin alb sec, zeama de la 1/2 lămâie, 1 vârf de cuțit de scortișoară, sare.
Începeți cu sosul. Curățați merele, tăiați-le felii subțiri și puneți-le într-o cratiță antiaderentă. Presărați zaharul și sarea, turnați zeama de lămâie și vinul. Fierbeți totul la foc moale, până când se-nmoaie merele și încep să se desfacă, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.
Între timp tocați împreună usturoiul și rozmarinul, adăugând nucșoara și puțin piper. Căliți amestecul asta câteva minute într-o tigaie mare în care ați topit untul, după care rumeniți feliile de șuncă, 5 minute pe fiecare parte (tigaia trebuie să fie suficient de mare astfel încât feliile să aibă loc toate, fără să se suprapună).
Când sunt gata, puneți-le pe un platou și serviți-le imediat, împreună cu sosul (aromatizat intre timp cu scorțișoară și bine omogenizat).
Dacă vă plac mâncărurile mai condimentate, puteți înlocui scorțișoara cu niscaiva hrean ras.
În ceea ce privește vinul, nu vă uitați ca-i vorba de porc (oricum se spune că, pentru șunca asta, godacul nu trebuie să fie mai bătrân de 6 luni) asa că n-are rost să vă gândiți la roșu, opriți-vă la rozé. Mai delicat și parfumat pentru scorțișoară, mai al dracului în cazul hreanului.