• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Șuncă de Praga cu sos de mere

Jun 17, 2008 costachel Fripturi la tigaie, Rețete, Rețete cu carne de porc, Rețete de fripturi 1


Trebuie să-ncep cu un mic avertisment: e bine să încercați mâncarea asta cu șuncă de Praga adevărată, nu cu pseudo-versiunea presată, că diferența e foarte mare. Și-ar fi păcat, pentru că rețeta asta, deși foarte simplă, este excelentă și merita tratată ca atare. Vă veți ului invitații și veți face față cu greu complimentelor, dar numai dacă veți avea grija ca toate ingredientele să fie proaspete și de cea mai bună calitate (asta-i valabil pentru orice rețetă, de altfel, nu știu ce mi-a venit s-o spun taman acuma!).

Și, că veni vorba despre ingrediente, iaca de ce-aveți nevoie ca să hrăniți 4 persoane:

4 felii de șuncă de Praga (cam 100 g bucata),
50 g unt,
1 cățel mare de usturoi,
1 rămurica de rozmarin (sau 1 linguriță rasa de rozmarin uscat, în nici un caz gata măcinat!),
1 vârf de cuțit de nucșoară,
piper,

iar pentru sos mai adăugați pe listă

4 mere,
1 lingură de zahăr,
1 pahar de vin alb sec,
zeama de la 1/2 lămâie,
1 vârf de cuțit de scortișoară,
sare.

Începeți cu sosul. Curățați merele, tăiați-le felii subțiri și puneți-le într-o cratiță antiaderentă. Presărați zaharul și sarea, turnați zeama de lămâie și vinul. Fierbeți totul la foc moale, până când se-nmoaie merele și încep să se desfacă, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.

Între timp tocați împreună usturoiul și rozmarinul, adăugând nucșoara și puțin piper. Căliți amestecul asta câteva minute într-o tigaie mare în care ați topit untul, după care rumeniți feliile de șuncă, 5 minute pe fiecare parte (tigaia trebuie să fie suficient de mare astfel încât feliile să aibă loc toate, fără să se suprapună).

Când sunt gata, puneți-le pe un platou și serviți-le imediat, împreună cu sosul (aromatizat intre timp cu scorțișoară și bine omogenizat).

Dacă vă plac mâncărurile mai condimentate, puteți înlocui scorțișoara cu niscaiva hrean ras.

În ceea ce privește vinul, nu vă uitați ca-i vorba de porc (oricum se spune că, pentru șunca asta, godacul nu trebuie să fie mai bătrân de 6 luni) asa că n-are rost să vă gândiți la roșu, opriți-vă la rozé. Mai delicat și parfumat pentru scorțișoară, mai al dracului în cazul hreanului.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Mușchi de porc cu mere Cotlet de porc cu sos de mere si hreanCotlet de porc cu sos de mere și hrean Default ThumbnailCotlet de porc cu mere coapte si sos de coacaze Crochete dulci-acrișoare de vițel cu mere

  • mere, porc, reteta, sunca de praga, tigaie

One thought on “Șuncă de Praga cu sos de mere”

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved