De fapt, spetzofai-ul (transliterat uneori spetsofai) nu e chiar grecesc (adică național-grecesc). Pentru un plus de exactitate, trebuie să precizez că vorbim acum despre o specialitate regională, reprezentativă pentru zona Pelion. Care Pelion e de fapt un munte situat în partea de sud-est a Tesaliei. Numele său vine de la Peleus (tatăl lui Ahile), iar aici se consideră că era casa zeului Chiron. Și aș putea să vă mai plimb prin mitologia greacă, dar mă tem că nu pentru asta ați venit pe-aici. Drept pentru care vă poftesc în bucătărie, ca să vedem ce-i cu spetzofai-ul ăsta.
1 kg de ardei grași, 4 cârnați „de casă” (tot cam 1 kg) 1 kg de roșii, 2 cepe,
ceva ulei de măsline, pentru călire
un pic de zahăr (nu-i musai), usturoi după gust (poate și să lipsească), sare și piper.
Tăiați ceapa felii subțiri, pasați roșiile, tăiați cârnații și ardeii felii mai groase.
Încingeți uleiul, la foc mijlociu, căliți mai întâi ceapa și opționalul usturoi, adăugați după câteva minute cârnații și ardeii. După ce s-au împrietenit bine, stingeți cu roșiile, sărați, piperați, adăugați facultativul zahăr. Continuați fierberea până se îngroașă sosul. Serviți spetzofai-ul fie cald, fie răcorit, după bunul plac. Dar nu rece, firește, că se sleiește grăsimea cârnaților.
Principala taină a spetzofai-ului o constituie armonizarea dintre cârnați și ardei. Astfel, dacă numiții cârnăciori sunt cam picanți, e bine să folosiți ardei dulci și parfumați (chiar gogoșari). Dacă însă cârnații sunt blajini de-a dreptul, s-ar putea chiar să vreți să scăpați prin compoziție și-un ardei iute, curățat de vinișoare și semințe. La fel se întâmplă și cu usturoiul, n-are rost să mai adăugați dacă e prezent din belșug prin cârnăciori.
În rest, dacă aveți timp și nu-i prea cald afară, nu-i rău să căliți cârnații separat (să-și țină gustul), să-i tăiați apoi felii și să-i adăugați spre final în mâncare. Și că veni vorba: la origine spetzofai-ul era preparat musai cu cârnați proaspeți, făcuți din carne de miel și condimentați cu piper și chimen. Astăzi însă nu mai e obligatoriu.
Vinul pentru spetzofai? Păi sigur roșu (că țipă cârnații după el), proaspăt și vioi (să combată prăjeala). Dacă-i vreun Agiorgitiko, e perfect, dacă nu, o să meargă și-un Merlot.
Spectaculoasa reteta ! Am pregatit minunatia si ai mei au avut numai cuvinte de lauda …. dupa ce au papat tot, tot …. caci nu se vorbeste cu gura plina ! Asai ?
Multumesc mult Costachel !
aprob pozitiv 🙂
Cârnații, ardeii, sau frumoasa comuniune? 😀
poi am facut frumoasa comuniune, care mie mi-a placut aproximativ.
insa o parte din cei care au gustat mi-au transmis ieri “cand mai faci ardei?”
Criticii întotdeauna văd mai bine decât autorul, mereu am spus asta… 🙂
Am mâncat spetzofai in Pelion si mi-a plăcut maxim! Voi face si eu reteta! Multumesc!
Cu multă plăcere 🙂
Spectaculoasa reteta ! Am pregatit minunatia si ai mei au avut numai cuvinte de lauda …. dupa ce au papat tot, tot …. caci nu se vorbeste cu gura plina ! Asai ?
Multumesc mult Costachel !
Cu plăcere, dar toate meritele aparțin executantei 🙂
erata:
asa-i ?
(inca nu mi-am baut cafeaua si se vede 🙂 )