• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Souvlakia. Adică frigărui grecești

May 28, 2012 costachel Frigarui, Rețete, Rețete cu carne de miel, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de fripturi 2


Souvlakia, frigărui grecești

Spre deosebire de frigăruile făcute, în diferite variante, cam pe tot mapamondul, aceste frigărui grecești, adică souvlakia (singular: souvlaki), au avut onoarea să fie amintite și în operele clasicilor antichității elene: Aristofan, Xenofon, Aristotel și încă alții. Trebuie precizat totuși că, pe vremea aceea, se chemau altfel, adică ὀβελίσκος (obeliskos), diminutiv al lui ὀβελός (obelos), care, pe lângă înțelesul valabil și azi de „stâlp ascuțit de piatră”, îl mai avea și pe cel de „frigare”. Numai că, de la latinescul subula (=cuțit) a apărut și grecescul σούβλα (souvla, =frigare) și de aici n-a mai fost decât un pas până la diminutivul souvlaki.

Întorcându-ne însă la frigăruile noastre, să mai notăm doar, înainte de a ne apuca de treabă, că ele sunt astăzi extrem de răspândite în zona vechii Elade, ajungând chiar, dacă nu chiar fast food, atunci cu siguranță mâncare de stradă. Se fac într-o grămadă de variante, având la bază carnea de porc (tradițional), pui, miel, vită, chiar și pește, marinată sau nu, și, de cele mai multe ori, legume. Iar o versiune (de servire) care trebuie musai menționată este Pita Souvlaki, în care într-o pită se pune conținutul frigăruii și se adaugă musai tzatziki, eventual cartofi prăjiți, roșii proaspete, felii de ceapă etc.

Și gata cu poveștile, e timpul să notăm că pentru frigărui grecești avem nevoie de

1 kg carne slabă de porc (sau, după cum spuneam, vițel, miel, pui),
100 ml ulei de măsline,
oregano,
boia (facultativ)
sare,
piper,
3 ardei grași,
3 roșii,
4 cepe, nu prea mari.

Tăiați carnea cuburi și puneți-o la marinat 3 ore într-un sos făcut din ulei și condimentele menționate (sarea nu aici, la sfârșit). Scurgeți-o bine și înfigeți-o în frigărui, alternând cu bucățele de legume. Frigeți souvlakia pe grătar, ungându-le din când în când cu marinata parfumată.

Serviți aceste frigărui grecești fierbinți, în pită sau nu, cu ce garnituri poftiți (dar ar fi tare păcat să lipsească tzatziki-ul). Iar în pahare, sigur că optim ar fi un Agiorgitiko, dar puteți bea și-un roșu mai ușurel de pe la noi, că n-o fi foc.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pinchitos, adică frigărui spaniole Frigărui cu trei ardei grași Frigarui de pui cu lămâie si șofranFrigărui de pui cu lămâie și șofran (Joojeh kabab) Frigarui marinate de porcFrigărui marinate de porc, cu miere, lămâie și oregano

  • frigarui, gratar, Grecia, miel, porc, pui, vita, vitel

2 thoughts on “Souvlakia. Adică frigărui grecești”

  1. razavn 28/10/2012 at 19:54

    faci mari greseli – 1- οβελια -adica “ovelia ” ptr ca b(β) este “V” in greaca veche este “mielul care se prajeste la protap in ziua de paste .
    2 – si cel mai important este faptul ca “souvlaki” nu au legume printre carne , daca ii dai la un grec o frigaruie din aceasta cu legume si ii spui ca este souvlaki iti da cu ele in cap si poate t-i le si infige undeva

    Reply ↓
    1. costachel Post author29/10/2012 at 10:37

      Atâta vreme cât confunzi proțapul cu frigarea, scrii „t-i” și reușești performanța de a-ți stâlci chiar și numele, chiar n-are rost să te contrazic 🙂 Totuși, pentru alți cititori trebuie să precizez că β se transliterează b pentru greaca veche și v pentru cea modernă (detalii aici). Iar prezența legumelor în souvlaki este doar opțională, nicidecum interzisă. Depinde de gusturi și de zone, nicidecum de ceea ce cred unii români pripășiți prin Grecia despre treaba asta 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved