• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sos Worcestershire

Sep 19, 2010 costachel Dicționar de sosuri, Dicționare, Mozaic, Poveștile rețetelor celebre 6


Sos Worcestershire

Worcestershire Sauce, ca să-i dam denumirea în original, este o sos condimentat, de origine englezească, cu un gust dulce-acrișor și ușor picant. Printre ingredientele de baza se numără melasa, oțetul, hamsiile, hasmele, pulpa de tamarin, usturoiul și alte condimente diverse (printre ele se pare ca se numără cuișoarele, sosul de soia, lămâile, piperul, ardeii iuți și încă altele). A fost produs inițial la Worcester, în comitatul Worcestershire, de unde și denumirea.

Legenda oficială spune că lordul Sandys, pe numele complet Arthur Moyses William Sandys, al doilea Baron Sandys (1792–1860), a dorit, la întoarcerea din Bengal, să reproducă o rețetă descoperită acolo. S-a adresat în acest scop chimiștilor John Lea și William Perrins, dar prima șarjă s-a dovedit prea violentă, drept pentru care butoaiele au fost lăsate în crama și uitate acolo câțiva ani, până când domnii Lea&Perrins, făcând curățenie în beci, au decis să mai guste o dată, să vadă ce efecte a produs maturarea. Le-a plăcut foarte mult, au îmbuteliat sosul obținut, iar firma ce le poarta numele îl fabrica și astăzi. Mai notăm și că în 1839 Worcestershire Sauce a traversat Atlanticul, succesul fiind instantaneu.

Din punctul de vedere al utilizărilor sale, probabil că printre cele mai cunoscute se numără salata Caesar și Bloody Mary, dar e folosit în general pentru a parfuma carne, peste, unele sosuri și câteva cocktail-uri.

Și, ca să nu termin fără să vă ofer și o sugestie personală, faceți o maioneză cu ceva mai mult muștar, adăugați una – două linguri de Worcestershire Sauce, puneți și câteva picături de Tabasco, amestecați bine și vă rog să-mi spuneți după aceea ce părere aveți despre acest sos. Eventual după ce-l folosiți la o salata boeuf (dar pe care vă rog s-o napați cu maioneză normală).

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Sos CocktailSos Cocktail Cel mai scump sos de paste din lume Tabasco Tamarin

  • Lea&Perrins, sos, worcester, Worcestershire

6 thoughts on “Sos Worcestershire”

  1. Andreea 19/09/2010 at 16:09

    Iti spun de pe-acum ca-mi place cum suna sugestia ta. 🙂
    La prima salata de boeuf o sa experimentez.
    O mini-impotrivire, nu-mi place sa napez salata de boeuf cu maioneaza, dar daca e musai de data, ma sacrific 🙂

    Reply ↓
  2. Costachel 19/09/2010 at 16:38

    Ideea era ca, daca o napezi, maioneza e mai indicata, fiindca sosul cu worchester e mai putin aspectuos. Dar nu l-am pomenit din motive estetice, ci doar fiindca e tare bun 🙂

    Reply ↓
  3. cofi 20/09/2010 at 03:26

    Eu il iubesc, imi place maxim, de multe ori nu-l iau doar ca sa ma ” dezotific” de el. Prima intalnire cu el a fost cand aveam vreo 8 ani, primise tata unul de prin strainatate, si mama care avea atunci fixul cu pilaful in perioada aia, care mentionez nu avea sare, nici alte mirodenii, de ziceai ca esti la spital, cand am pus noi mana pe el, era o fericire in familie, incomensurabila!
    Iar de alte preparate mai elaborate,nici nu vine de se leaga discutia, e un sos foarte versatil!

    Reply ↓
  4. aphextwinz 21/09/2010 at 14:38

    Am citit si am incercat cu o lingura de maioneza, nu am facut numai pt experiment salata de boeuf, am pus pe cateva foi de andive. Super! Multumesc de idee si reteta si, fireste, de poveste (stiu ca se gasesc informatii pe net dar ma enerveaza ce nu citesc in carti cu pagini, exceptand, pana acum site-ul dvs, sunt anti-click la multe chestiuni, poate tocmai ca e prea usor).

    Reply ↓
  5. Bogdan 28/10/2011 at 16:59

    ai idee unde gasesc in bucuresti?

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/10/2011 at 18:42

      Păi cam orice supermarket ar trebui să aibă sos worcestershire. E drept, mai sunt și pauze în aprovizionare dar, cu nițică perseverență 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved