Adica sosul pentru salata cel mai raspandit. Pentru varianta simpla, aveti nevoie de 2 linguri de otet (dar de 4-5 grade, nu de 9!), 3 linguri de ulei, sare si piper. Dizolvati sarea in otet, piperati, turnati uleiul si bateti bine cu telul pana cand sosul se emulsioneaza. Gustati, rectificati ce mai e nevoie si serviti, nu inainte de a mai emulsiona o data.
Ca sa va usurati munca, turnati totul intr-o sticluta sau un borcanel cu inchidere ermetica si agitati zdravan. Puteti face, mai ales vara, o cantitate mai mare, fiindca recipientul etans ne permite sa o pastram la frigider, fara probleme, cateva zile.
Pe reteta de baza puteti broda cam toate variantele care va trec prin cap. Puteti folosi otet de vin alb, de vin rosu, aromatizat sau chiar sa-l inlocuiti cu zeama de lamaie (ei, sigur ca vinegreta vine de la „vinaigre“, otet in franceza, dar nu trebuie sa va formalizati chiar asa!) sau cu un amestec de lamaie si portocala. La fel puteti sa folositi ulei de masline, de floarea soarelui sau un amestec intre ele.
O lingura-doua de mustar dizolvat in prealabil in otet va face vinegreta noastra perfecta pentru salatele de cartofi. Un catel mare de usturoi, tocat zdravan, nu-i nici el de lepadat, dupa cum verdeturile tocate marunt (patrunjel, marar, busuioc, tarhon etc.) vor da o prospetime deosebita.
Ce trebuie sa mai retineti este ca vinegretele reprezinta o excelenta zeama pentru marinat legumele, pestele si carnurile, dar si pentru stropit aceste ingrediente in timpul coacerii (ia incercati un peste la cuptor marinat si apoi stropit din cand in cand cu o vinegreta cu usturoi!)