• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sos rémoulade

Feb 19, 2009 costachel Dicționar de sosuri, Dicționare, Rețete, Rețete celebre, Sosuri reci 3


Sos remoulade

Încă un sos celebru, chestie care l-a cam costat, pentru că există o grămadă de bazaconii care nu se sfiesc să poarte abuziv numele de sos rémoulade. Dacă vreți să descoperiți originalul (versiunea Larousse gastromique), adăugați la

200 g maioneză simplă
încă 1 lingură de muștar,
100 g castraveciori în oțet, tocați mărunt și bine scurși,
1 legătură de pătrunjel verde, curățat și tocat,
câteva fire de tarhon, la fel,
1-2 linguri de capere, bine scurse
facultativ, 2-3 oua, fierte tari și tocate mărunt.

Dacă sosul va însoți în farfurie un pește, vă mai puteți gândi să puneți și puțină pasta de anchois.

Amestecați totul bine. Dacă doriți un sos rémoulade mai fluid, nițică smântână sau puțin sifon reprezintă soluția optimă, chit că rețeta originală nu le prevede.

Celebrul șalău rémoulade nu reprezintă altceva decât peștele respectiv, fiert într-o zeamă de legume cu vin, oțet și condimente, răcorit și măritat cu sosul de mai sus.

Dacă nu va place peștele, dar doriți să vedeți, totuși, ce-i cu acest sos rémoulade, turnați-l peste niște țelină data prin răzătoare și veți obține o salată minunată.

A, de ce se cheamă rémoulade? Nu prea se știe, există mai multe variante care încearcă să explice denumirea. Una spune că la origine era un sos pe bază de hrean sau ridiche neagră (remoula, în Picardia). O a doua susține că, inițial, parfumarea maionezei se făcea cu mult usturoi (există un astfel de sos, remoulada, într-un dicționar din 1817). Alții spun că, de fapt, denumirea vine de la locul în care a fost preparat prima oară (există un loc în munții din zona Bigorre numit Remoula). Iar o ultimă variantă zice că de fapt numele derivă din verbul remoudre (=a măcina a doua oară), pentru că ingredientele ar fi fost de două ori pisate în mojar înainte de a fi amestecate cu maioneza.

Oricum, cert este că formula actuală a fost stabilită de Auguste Escoffier (v-am povestit mai multe despre el la rețeta piersicilor Melba). El e cel care a spus că sos rémoulade înseamnă o maioneză cu adaos de muștar, castraveciori în oțet, pătrunjel, hasmațuchi și o jumătate de linguriță de esență de hamsii. Rețeta s-a mai modificat între timp, dar baza a rămas aceeași.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Céleri-rave rémoulade, adică țelină cu sos de muștar Default ThumbnailMaioneza Default ThumbnailSos tartar Capere

  • capere, castraveti in otet, maioneza, patrunjel, tarhon

3 thoughts on “Sos rémoulade”

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved