• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sos creol

Jun 08, 2011 costachel Dicționar de sosuri, Dicționare, Rețete, Rețete lacto-vegetariene, Sosuri calde 4


Acrișor și picant, sosul care urmează seamănă întrucâtva cu un sos alb, numai că e bine parfumat cu legume, verdețuri, supă și vin. Se potrivește tare bine cu cărnurile și cu puiul, fie adăugat în procesul preparației, fie ca sos de acompaniament, servit separat la masă. Se face foarte simplu, ingredientele sunt la îndemâna oricui, așa că, dacă tot a venit vara, am zis că merită să reluăm incursiunile prin bucătăria creolă, începute deja odată cu salata de pui cu portocale și clătitele cu banane.

Bun, ce ne trebuie pentru sosul ăsta?

4 roșii bine coapte,
1 ceapă,
1-2 căței de usturoi,
1 ardei iute (fără semințe și vinișoare),
1/2 lămâie verde,
1 legătură de pătrunjel,
1 tijă de țelină verde,
1 pahar de vin alb sec,
1 lingură de făină,
2 linguri de ulei,
25 g unt,
sare, piper.

Încălziți mai întâi untul și uleiul într-o cratiță. Adăugați usturoiul curățat și zdrobit, ardeiul iute tăiat mărunt (dacă-i prea agresiv, nu trebuie să-l puneți pe tot), tija de țelină curățată de fire și tăiată cubulețe. Căliți totul 5 minute.

Adăugați făina, amestecați, stingeți cu supa și vinul alb. Opăriți roșiile, curățați-le de pieliță și semințe, tăiați-le bucățele și adăugați-le în sos, împreună cu pătrunjelul, spălat, curățat și tocat. Când începe să se îngroașe, gustați, reglați de sare, piper și zeamă de lămâie.

Cât despre variante, mai pot apărea în narațiune 1 ceapă, 1 ardei gras roșu (puse la început), piper de Cayenne sau Tabasco în loc de ardei iute, poate ceapă verde, iar ca verdețuri cimbru și dafin.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tocăniță cu ceapă verde Chifteluțe picante cu sos de ardei gras Soubise, adică ceapa transformată în sos sau în piure Default ThumbnailSos de roșii italian

  • cald, creola, rosii, sos, sos alb

4 thoughts on “Sos creol”

  1. Andreea 08/06/2011 at 16:04

    95% sanse sa te numesc muza mea si-n seara asta. 🙂
    Suna delicios! Hai 98% …

    Reply ↓
  2. costachel Post author08/06/2011 at 16:14

    Ce trebuie sa fac pentru 2%? 😀 (parca-i reclama la 2% pentru ONG-uri…)

    Reply ↓
  3. pansy 08/06/2011 at 18:29

    nu stiu cum e cu procentele astea,dar e o alta reteta de executat.va sa zica 100% ?

    Reply ↓
  4. Andreea 08/06/2011 at 18:30

    :))
    revin pe seara cu impresii.
    Prea am tot ce trebuie in frigider ca sa mai stau ‘codita’ 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved