• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sos Cocktail

Jun 28, 2011 costachel Dicționar de sosuri, Dicționare, Sosuri reci 3


Sos Cocktail

Vă promiteam, la rețeta de avocado umplut cu creveți, că am să vă povestesc mai pe larg ce-i aia sos cocktail, în versiunile sale oleacă mai elaborate. Acuma nu că varianta simplissimă povestită acolo (maioneză cu ketchup) ar fi de lepădat; oricum, pare a fi cea mai des întâlnită pe plan mondial!

Și,  că veni vorba de răspândirea universală a acestui sos cocktail, atunci să precizăm că, dacă americanii preferă deseori amestecarea ketchup-ului cu pastă de hrean conservată, europenii țin toți la versiunea cu maioneză, adăugând deseori alcool (whisky sau coniac), eventual tabasco și sos worcestershire (ca la maioneza picantă despre care vă povesteam la sosul ăsta). Sau, dimpotrivă, ceva smântână, ca s-o facă mai rafinată, eventual și puțin pătrunjel tocat, cât să-i dea prospețime. Și variantele firește că nu se opresc aici, sunt o sumedenie de mici tertipuri (de restaurant, mai ales), unul dintre ele indicând înlocuirea ketchup-ului (singurul element constant de până acum, nu?) cu chili sauce.

Drept pentru care, fără a avea câtuși de puțin pretenția că vă dau rețeta „oficială” (chiar mă îndoiesc tare că există așa ceva), vă spun doar că pentru versiunea de sos cocktail care mi-a plăcut, până acum, cel mai mult, aveți nevoie de maioneză, adică de

1 gălbenuș,
1 linguriță de muștar,
200 ml ulei,
1 linguriță de oțet sau zeamă de lămâie,
sare,
piper,

la care adăugați

2 linguri de ketchup,
1 linguriță de sos worcestershire,
câțiva stropi de tabasco,
1 linguriță whisky,
puțin pătrunjel, tocat mărunt.

Începeți, firește, prin a face maioneza. Când e gata, adăugați și restul ingredientelor, pe rând, amestecând până la omogenizarea deplină.

Și, dacă preparatul de bază e fin și gustos, temperați agresivitatea acestui sos cocktail, la fel ca la orice maioneză, prin adăugarea a 1-2 linguri de smântână.

S-ar putea să vă intereseze și:

Avocado umplut cu creveți Cocktail de pui Cel mai scump cocktail - Salvatore's LegacyCel mai scump cocktail din lume: 6800 de euro paharul! Ketchup de casăCel mai simplu și delicios ketchup semipicant de casă

  • ketchup, maioneza, sos, sos cocktail, tabasco, whisky, Worcestershire

3 thoughts on “Sos Cocktail”

  1. aphextwinz 28/06/2011 at 14:22

    Eu pun coniecel la varianta simpla, aia cu ketchup si maioneza. Da’ sigur ca nu ii strica sosuletele ajutatoare, fain, crevetii lipsesc, restul avem. Acum ce sa fac, daca nu am creveti disociez, adica o sa beau cognacul.

    Sanatate!

    Reply ↓
  2. costachel Post author28/06/2011 at 14:34

    Eu n-am coniacul 🙁 In fine, nici creveti, nici ketchup, dar asta conteaza mai putin 🙂

    Reply ↓
  3. aphextwinz 28/06/2011 at 18:33

    Au aparut ketchup-uri care nu contin mizerii, nu dam nume, eu oricum nu sunt fan dar tin cate o sticla pe acolo pana expira tocmai pentru cand mi se pune pata pe vreun sos cocktail sau chestii gen gratar dulceag, lipicios si mazgalitor. Ce e drept cam expira 😀

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved