• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Somon la grătar cu sos meunière

May 18, 2010 costachel Fripturi la grătar, Rețete, Rețete cu pește, Rețete cu somon, Rețete de fripturi 0


Puriștii terminologiei gastronomice (printre care, de obicei, mă număr și eu) vor cam strâmba din nas citind rețeta de mai la vale. Pentru că, de fapt, nu prea există sosul ăsta al morăresei (că asta înseamnă sos meunière), ci este vorba mai mult despre un mod de preparare, în care peștele (întreg, felii sau fileuri) se tăvălește prin făină, se prăjește în unt, se pune în farfurie și se stropește cu zeamă de lămâie, unt proaspăt, încins până își schimba culoarea (beurre noisette), după care se presară cu pătrunjel tocat și, eventual (mai ales dacă peștele e gras), cu capere.

Mda, cam nesănătos, totuși. Așa că, fără să schimbam prea mult gustul mâncării, zic că ne putem purta mai omenește cu stomacurile noastre, optând pentru versiunea mai ușoară care urmează. Și liberi sunteți să vă botezați oricum veți dori mâncarea, după cum puteți înlocui somonul cu orice alt pește, dacă aveți certitudinea că-l veți putea întoarce pe grătar fără să-l rupeți.

Așadar, înarmați-vă cu

rondele de somon (1-2 de persoană, depinde cât sunt de mari),
100 g unt,
zeamă de la o lămâie,
1 lingură de pătrunjel, tocat mărunt,
2-3 lingurițe de capere, bine scurse,
ulei,
sare și piper.

Presărați peștele cu sare și lăsați-l să stea așa vreo oră.

Încălziți la foc mic untul într-o crăticioară până se topește (sigur că puteți să-l încingeți până își schimbă culoarea, dar eu mă țin în continuare de varianta light), luați-l de pe foc, turnați zeama de lămâie, sărați, piperați, bateți cu telul până se omogenizează, presărați pătrunjelul și caperele, mai amestecați un pic și cu asta basta, lăsați-l deoparte (puteți sa-l puneți într-un termos, dacă mai durează mult până-i gata masa).

Întoarceți-vă la pește, tamponați-l ușor cu hârtie absorbantă, ungeți-l cu puțin ulei (cât să nu se lipească, nu mai mult) și puneți-l pe grătarul încins bine (da, poate fi și unul de-ala de pus pe aragaz, gen tigaie cu ridicături). Frigeți-l cam 3-4 minute pe fiecare parte (depinde de tăria focului, de grosimea feliilor și de gustul personal), fără să uitați nici o clipa că, dacă îl țineți prea mult, se va transforma în cauciuc.

Puneți-l pe farfurii (de preferință încălzite), așezați lângă el o garnitura după plac (după cum vedeți și-n poză, eu votez pentru cartofii natur), turnați deasupra sosul și serviți imediat.

Ce bem? Păi depinde în primul rand de pește, că nu-i totuna dacă în farfurie avem, să zicem, păstrăv sau vreun pește gras. Nu vă ascund însă ca Aligoté-ul de la Casa Olteanu a fost absolut perfect lângă somonul meunière.

A, și era să uit. Dacă vă împinge totuși demonul curiozității să căutați pe net sosul morăresei, vă anunț de pe acum ca veți găsi destule variante americănești de sos meunière, absolut înfiorătoare și teribil de indigeste. Plus că mai intervin în narațiune și sosul Worcestershire, bașca Tabasco, de parca am face Bloody Mary și nu o biată zeamă de parfumat delicat peștele. Treaba lor.

S-ar putea să vă intereseze și:

Somon la cuptor cu piure de cartofi si hreanSomon la cuptor cu piure de cartofi și hrean Crochete de somon cu crema de ardei grasCrochete de somon cu cremă de ardei gras Piept de pui la grătar cu lămâie și usturoi Clătite cu somon, ciuperci și mărar

  • capere, gratar, lamaie, meuniere, peste, somon, unt

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved