Pe franțuzește, somonul de mai la vale se cheamă „saumon en papillotte”, dar cum la noi „papiota” este strâns și indisolubil legată de ața de cusut, am preferat titlul ăsta fiindcă mi s-a părut mai explicit. Altminteri da, e un somon la cuptor, dar în folie (de aluminiu, de data asta), în genul preparațiilor recomandate și de Jamie Oliver prin emisiunile sale. Însă lucrul cel mai important din narațiune este ca vom vorbi despre o rețetă absolut grozavă, care se face tare simplu și care îi va bucura nespus inclusiv pe cei care nu-s deloc mari amatori de pește (am eu un caz foarte apropiat!).
Pentru 2 persoane va trebuie
500 g felii de somon, 1 morcov, nu prea mare, 1 ceapă mică, 1 roșie, usturoi după gust (dar de la 2 căței în sus!), zeama de lămâie, verdeață (mărar&pătrunjel), ulei (preferabil extravirgin de măsline), sare și piper.
Și, desigur, trebuie sa aveți la îndemână și un sul de folie de aluminiu.
Începeți prin a pregăti marfa: somonul se dezgheață (dacă-i cazul), se presară cu sare și se lasă la îndulcit vreo oră.
Se curăță toate legumele și verdețurile, morcovul se taie julienne, se opărește 2 minute în apă clocotita și sărată, se lasă la scurs. Ceapa se toaca năprasnic de mărunt, roșia se taie felii subțirele, iar din pătrunjel și usturoi faceți dumneavoastră ceea ce se cheamă persillade (adică le tocați împreună foarte fin).
Rupeți din staniol atâtea dreptunghiuri câte bucăți de somon aveți. Ungeți-le bine cu ulei, ungeți și bucățile de pește, puneți-le cate una în mijlocul foliei destinate fiecăreia, așezați deasupra fâșii de morcov și tocătura de ceapa, un fir de mărar, o felie de roșie, garnisită cu persillade, mai picurați puțin ulei și câțiva stropi de zeama de lămâie, sărați, piperați și închideți cu grija pachețelele (nu foarte strâns, să aibă loc aburii unde să se formeze, iar marginile trebuie sigilate cu multa grijă).
Odată ajunși aici, rețineți mai întâi că le puteți lasă, chiar și peste noapte, în frigider (tare-mi place opțiunea asta!) sau le puteți pune direct în cuptorul încins dinainte pe la 200ºC (foc mijlociu, adică). Timpul exact de coacere depinde de dimensiunile feliilor de somon dar, ca idee, bucățile din imagine, groase de vreo 2 cm, au fost gata în 20 de minute.
Variante? Păi în primul rand ați putea elimina ceapa și folosi praz în locul ei (tăiat fâșii subțiri, de aceeași dimensiune cu julienne-ul de morcovi și opărit separat). Sau ați putea încerca și alte legume, precum ardeiul gras, feniculul ori ce altceva vă place și credeți că se potrivește. Somonul poate fi, desigur, înlocuit și cu alți pești, după cum data viitoare am să înlocuiesc folia de aluminiu cu cea de pergament (sau de copt, după cum o prezintă supermarketurile), ceea ce va muta nițel rețeta noastră dinspre fierbere spre coacere. Cum o fac, cum vă anunț.
Garnitura? Eu am pus alături niște cartofi natur, stropiți cu sos maitre d’hotel (unt topit bătut cu zeama de lămâie, sare, piper și pătrunjel tocat), dar firește că ați putea opta pentru orez, să zicem.
Cât despre vin, alb, sec, rece și Aligoté. De la Gramma, dacă se poate.
Buna..
Delicioasa reteta mai ales am ras cu lacrimi de expresia
“….napraznic de marunt!!!!”
Deci, o reteta…NAPRAZNIC DE BUNA !!!
Năprasnic de mult mă bucur că ți-a plăcut 🙂
Delicios! A iesit foarte bun si apreciez din cale-afara faptul ca se face repede repede!!!!
E în întregime meritul executantei 🙂