• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sfeclă roșie cu ciuperci uscate

Dec 12, 2013 costachel Mâncăruri cu sfeclă roșie, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu legume, Rețete de post, Rețete de salate 6


Sfeclă roșie cu ciuperci uscate

Această rețetă de sfeclă roșie cu ciuperci uscate, pe lângă faptul că e tulburător de gustoasă, e cumva dificil de încadrat. În sensul că poate fi considerată și salată, mai ales dacă veți fierbe ciupercile separat, dar și mâncare (dacă le veți căli împreună cu ceapa). Dar asta, zic eu, are mai puțină importanță. Esențial rămâne, din punctul meu de vedere, faptul că vorbim despre una dintre cele mai gustoase specialități ale postului (și nu numai) din câte există. Iar meritul principal îi aparține inegalabilului Colea Olexiuc, fiindcă de la el provine rețeta. Și că veni vorba: dacă tot nu mai putem respira de atâția (autointitulați) chefi și grand chefi, apăi despre regretatul Colea ce-am mai putea spune?

Dar, în fine, să lăsăm întrebările retorice și să ne apucăm de treabă. Așa că vă rog să notați că avem nevoie de

cam 700 g sfeclă roșie (ca să ne rămână 500 g după coacere și curățare),
50 g ciuperci uscate (și da, le puteți înlocui, dacă n-aveți încotro, cu 500 g ciuperci proaspete),
1 ceapă mare,
circa 100 ml ulei (pentru călit și pentru mujdei),
½ căpățână usturoi (dar cantitatea exactă e, firește, după gust),
oțet (tot după gust),
câteva fire de pătrunjel,
sare și piper.

Ciupercile se pun la înmuiat, apoi se fierb și se taie felii (sau, după cum spuneam mai sus, se pot căli împreună cu ceapa).

Sfecla coaptă se curăță și se taie feliuțe.

Ceapa se toacă peștișori și se călește în ulei.

Usturoiul se curăță și se face mujdei (care mujdei trebuie musai subțiat cu apa, filtrată!, în care s-au înmuiat ciupercile).

Se amestecă toate, se reglează de sare și acru, se pun în salatieră, se decorează cu pătrunjel.

De mâncat, sfecla roșie cu ciuperci uscate se mănâncă răcorită, sau chiar rece. Iar în pahare se toarnă un vin alb sec, de preferință o Fetească Regală. Fiindcă se poate lupta și cu usturoiul, dar nu e atât de aspră încât să nu se înțeleagă cu sfecla și ciupercile.

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată de sfeclă roșie cu portocaleSalată de sfeclă roșie cu portocale Supă de sfeclă roșie cu mereSupă-cremă de sfeclă roșie cu mere Salată de crudități cu nuci și sfeclă roșie Bruschette cu ciuperci si ceapa rosieBruschette cu ciuperci și ceapă roșie

  • ceapa, ciuperci, mujdei, post, salata, sfecla rosie

6 thoughts on “Sfeclă roșie cu ciuperci uscate”

  1. Maria 13/12/2013 at 17:28

    O sa incerc cu ciuperci Shiitake; cred ca-i grozav de gustoasa 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author14/12/2013 at 12:52

      Și eu cred la fel 🙂

      Reply ↓
  2. margareta pletea 01/03/2014 at 11:49

    Dar ciuperci proaspete nu se pot folosi?

    Reply ↓
    1. costachel Post author01/03/2014 at 13:34

      De încercat, n-am încercat, dar nu văd de ce nu s-ar putea. Numai că, în cazul ăsta, cantitatea de ciuperci trebuie să fie sensibil mai mare (cam 500 g.).

      Altminteri, ideea cu ciupercile uscate este că acestea au un gust un pic mai altfel, mai concentrat, care se potrivește mai bine cu sfecla coaptă. Dar n-aș crede ca diferența, în cazul folosirii celor proaspete, să fie chiar esențială 🙂

      Reply ↓
  3. Teofil 10/06/2015 at 17:44

    Genială combinația.

    Eu am folosit ciuperci negre (champignons noir) dezhidratate găsite într-un hipermarket. Îs subțiri și au o textură crocantă (“crănțăne” cînd muști), ca niște șorici subțiri. Ca atare au un gust cam fad, dar alături de dulceața sfeclei și iuțeala mujdeiului e nebunie. (mujdeiul a fost chiar un pic prea iute, am avut din cel chinezesc, cred că dacă foloseam de al nostru ieșea și mai bun)

    Reply ↓
    1. costachel Post author12/06/2015 at 09:34

      Ia să le caut și eu 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved