• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Savarină de mere și morcovi

Feb 16, 2012 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 0


Între noi fie vorba, nu-s extraordinar de sigur că excelentul desert care urmează e chiar o savarină (deși drojdie are, în forma respectivă se face…). Dar, în fine, cred că sunteți de acord cu mine că asta contează prea puțin, esențial este că mai la vale urmează un dulce simplu, ieftin și absolut delicios, care pe deasupra mai are și o formă de prezentare cât se poate de simpatică și de apetisantă. Așa că ia să trecem noi mai bine la treabă, să vedem mai exact despre ce-i vorba.

250 g mere,
250 g morcovi,
350 g zahăr,
450 g făină,
1 pliculeț de drojdie uscată,
4 ouă,
3 linguri de ulei,
zeama de la 1/2 lămâie,
150 g zahăr pudră,
200 g alune de pădure, prăjite și tocate,
scorțișoară (după gust)
unt pentru uns forma.

Curățați mai întâi merele și morcovii, dați-le pe răzătoarea fină, puneți-le într-un castron, presărați scorțișoara și 2 linguri de zahăr, stropiți cu zeama de lămâie, amestecați, acoperiți cu folie alimentară și lăsați-le în pace jumătate de oră, să capete aromă și să-și lase zeama.

Bateți ouăle cu zahărul rămas, adăugați, puțin câte puțin, făina și drojdia, alunele și uleiul, până când obțineți o compoziție omogenă.

Stoarceți bine merele și morcovii (păstrați 200 ml de zeamă) și adăugați și amestecul ăsta în aluat, amestecând cu grijă.

Vărsați totul într-o formă mare de savarină (din cea cu gaură în mijloc), bine unsă cu unt, pe care o băgați apoi în cuptorul încins dinainte (la 180ºC), unde trebuie să stea trei sferturi de oră.

Scoateți, lăsați să se răcorească 10 minute, răsturnați pe un grilaj (fără să scoateți forma, așteptați până devine călduță).

În timpul ăsta fierbeți sucul de mere și morcovi păstrat, împreună cu zahărul pudră, la foc moale. Când se leagă ca pentru șerbet, turnați-l peste savarină.

Turnați în pahare un vin alb dulce, proaspăt și aromat (o Tămâioasă, de pildă).

S-ar putea să vă intereseze și:

Tort de mereTort de mere Tartă cu mere Sufleu de mere cu vin Mere coapte umplute

  • alune, mere, morcovi, savarina

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved