• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Șase sfaturi pentru o friptură de vită perfectă

Aug 12, 2013 costachel Fripturi la grătar, Fripturi la tigaie, Rețete, Retete cu carne de vită, Rețete de fripturi, Sfaturi, trucuri și tertipuri 7


Friptură de vită

N-am, desigur, pretenția, că voi epuiza, în rândurile de mai jos, toate tainele posibile legate de o friptură de vită perfectă. Și poate că știți deja măcar unele dintre aceste mici secrete. De altfel, probabil vi le-am mai și pomenit, dacă nu pe toate, măcar pe unele, prin cuprinsul rețetelor. Cred totuși că merită să aibă un loc al lor separat, unde să stea grupate și netulburate de nimeni și nimic. În fond, întotdeauna e bună o recapitulare, mai ales în fața unui examen destul de important. Că, la cât a ajuns să coste carnea de vită, parcă ar fi păcat să puneți pe masă o friptură ratată, nu? 🙂

1. Temperatura

Tigaia/grătarul trebuie foarte bine încinsă/încins înainte de a pune carnea la prăjit/fript. Focul trebuie să fie mijlociu, sau chiar viu (dacă bucata de carne nu e prea groasă).

2. Uleiul

Decât să puneți ulei în tigaie, mai bine ungeți carnea pe ambele fețe. Nu se va lipi, iar uleiul nu riscă să se ardă.

3. Timpii

Pentru o bucată de carne groasă de 2 cm socotiți 2-3 minute de prăjire/frigere pe fiecare parte pentru o friptură „în sânge”, 4 minute pentru una „normală” și 5-6 minute, dacă o doriți „bine făcută”. Foarte important: carnea care urmează a fi pregătită trebuie să fie la temperatura camerei și nu scoasă chiar atunci din frigider.

4. Întoarcerea fripturii

Friptura se întoarce o singură dată, cu o paletă sau cu un clește special. În niciun caz nu trebuie înțepată cu furculița, pentru că se pierd sucurile.

5 .Verificarea

Sigur că există, în ultima vreme, termometre foarte performante care vă indică precis temperatura cărnii. Dar friptura de vită poate fi verificată și prin apăsare: e moale dacă e „în sânge”, potrivită dacă e „normală” și fermă dacă e „bine făcută”.

6. Timpul de repaus

Când s-a terminat de prăjit/fript carnea, ea trebuie lăsată câteva minute în repaus, pe o placă sau pe o folie de aluminiu pusă pe o farfurie. Timpul de așteptare permite fibrelor să se relaxeze, iar sucurilor să se omogenizeze, ceea ce vă va permite să obțineți o friptură de vită mai fragedă.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Friptură de vită cu bere 5 sfaturi pentru o omletă perfectă Friptură de vită cu rozmarin și lămâie Friptură de vită la cuptor cu sos de vin roșu

  • antricot, friptura, gratar, muschi de vita, tigaie

7 thoughts on “Șase sfaturi pentru o friptură de vită perfectă”

  1. Gurmandel 12/08/2013 at 15:17

    Bine spus maestre!

    Reply ↓
    1. costachel Post author12/08/2013 at 15:46

      Ei, doar am (re)amintit și grupat abc-ul fripturii de vită, n-am vreun mare merit 🙂

      Reply ↓
  2. adrian 12/08/2013 at 16:27

    Maestre, la ultima friptură de vită am folosit o bucată de vrăbioară, feliată nu prea subțire și bine ”prăfuită” cu piper, chilli, busuioc cimbru, dar nu cu sare. Și câteva picături de ulei de măsline. Apoi pusă într-un castron și acoperită cu lapte și ținută câteva ore la rece. După ce a trecut și pe la grătar, nu foarte mult, a primit și câte o bucățică de unt cât timp s-a odihnit. A ieșit ceva mai bun ca un desert….

    Reply ↓
    1. costachel Post author12/08/2013 at 16:52

      Asta cu „ceva mai bun ca un desert” m-a terminat 😀 De reținut!

      Reply ↓
  3. calauza 12/08/2013 at 20:17

    Punctul 4 se incadreaza la capitolul “legende bucataresti”, fara prea multa acoperire in realitate. Atata timp cat nu folosesti furculita pe post de instrument de tortura pentru friptura, cantitatea de sucuri pe care aceasta din urma risca sa o piarda la intoarcere e minima. Nu e totusi vorba de o vaca cu carotida taiata si lasata la agatat intr-un carlig pe perete, ci de o felie de friptura pe un gratar incins…

    Reply ↓
    1. costachel Post author13/08/2013 at 08:19

      Atâta timp cât scrieți „… cat nu folosesti furculita pe post de instrument de tortura pentru friptura, cantitatea de sucuri pe care aceasta din urma risca sa o piarda la intoarcere e minima”, nu pot să deduc altceva decât că, în ciuda aparențelor, îmi dați dreptate (de fapt nu mie, că n-am constatat eu primul că furculița n-are ce căuta în povestea fripturii). Da, sucurile se pierd. Chiar vă e lene să folosiți altceva decât o furculiță? 🙂

      Reply ↓
  4. Friptura de vita 03/09/2015 at 12:28

    Foarte gustoasa friptura de vita 😀

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved