• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sarmalutele batranesti ale Maritei Nachtigal

Oct 07, 2010 costachel De-ale gurii din bătrâni, Mozaic, Rețete, Rețete de tocături, Rețete tradiționale românești 5


Ei, nu, fireste ca in fotografia de mai sus nu o vedeti pe Marita Nachtigal, ci pe scriitorul Vlad Musatescu, parintele sau literar, daca ma pot exprima astfel (si iata ca pot!). Dupa cum probabil tineti minte, v-am mai dat aici o reteta din romanele regretatului prozator (cocoseii la ceaun a la Coltiilupchii din De-a baba-oarba), insa m-am gandit ca n-are rost sa ne oprim, Maiestrica a povestit prea multe lucruri gustoase ca sa nu amintim (macar) cateva dintre ele. Asa ca urmează De-a puia-gaia, actul pranzului de gala de la pensiunea Maritei, scena sarmalelor.

Doctorul Bila, ajutat in munca de Bigam si Mogam, care fusesera expediati pe urmele lui de Coana Marita, paseste ca la parada, purtand pe un fel de scut (de fapt o tava uriasa) un recipient nichelat, acoperit cu un capac tot atat de stralucitor.
Biga si Moga sustin laturile scutului cu o mana. In cealalta, fiecare transporta cate un “damijon” (cum spune tanti Ralita) bondoc si pantecos.
Comandantul suprem (mare regizor ar fi iesit din coana Marita asta) ne da amanunte despre scena in lucru
— Dragii mei, luam in discutie problema urmatoare: sarmalute in foi de vita. Nu-s sarmalute obisnuite. Potrivit indrumarilor mele, doctorul Bila a tocat cu satarul, si nicidecum la masina, piept de gaina, o pulpa de berbecut, ceafa de purcel si sfarcuri de muschi de vacuta. Farsul a fost framantat cu cimbru, piper alb macinat, piper negru boabe, cinci oua de curca, apoi a fost infasurat in frunze de vita salbatica fierte in vin rosu de Valea Calugareasca. Totul a scazut numai la cuptor, fierband mocnit intr-un amestec de unt proaspat, de casa, cu seu fraged de batal. Caci asa se gateste pe la noi…
Intreaga adunare pare strabatuta de-un fior neobisnuit. De unde reiese ca nu numai grasii sunt gurmanzi.
Iar Sica Finichi, pe care pana acum nu l-am auzit scotand o vorbulita, sare literalmente de pe scaun si intreaba aproape balbaindu-se:
— Si… si… si-n clondirele alea… ce-i in clondirele alea?…
— Cinstea cuvenita sarmalutelor! – raspunde solemn madam Nachtigal. — Aligoté de Ceptura, recolta 1967, cand l-a batut seceta!
— Dar sifon?
— Cine-ntreaba de sifon? – se otaraste coana Marita.
Domnul Bubi, el era nefericitul.

Si totusi, de ce n-a fiert sarmalele in Aligoté, turnand apoi rosul de Valea Calugareasca in pahare?

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Sărmăluțele-n foi de viță ale Agathei Christie Sarmale in foi de varza pastorelSărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel Default ThumbnailCocoselul la ceaun cu sos de vin si smantana al tatelor nataflete Ghiveci măcelăresc, Octavian Stoica și De-ale gurii din bătrâni

  • gastronomie, literatura, sarmale, scriitori, Vlad Musatescu

5 thoughts on “Sarmalutele batranesti ale Maritei Nachtigal”

  1. Liliana Costache 07/10/2010 at 13:12

    De obiceiul lui Maiestrica(Dumnezeu sa-l odihneasca)de a adauga mult unt la bucate pomeneste si Octavian Stoica, in “De-ale gurii din batrani”: “asa cum ne invata, la un ceas lung de poveste si la un rachiu slab de caise facut in casa si baut pentru suflet in brancoveneasca zidire a Mogosoaiei, mai marele Vlad Musatescu din rai de Tancabesti, om despre care nu se poate spune ca nu stie ce baga in gura – “n-are haz daca n-are unt”. “

    Reply ↓
  2. Costachel 07/10/2010 at 13:17

    Din pacate, Dumnezeu sa-l odihneasca si pe Octavian Stoica…

    Reply ↓
  3. cofi 12/10/2010 at 00:21

    Offf, ce amintiri mi-ai trezit, am crescut cu cartile lui, si pe urma n-o sa uit o delegatie la Iasi in tren, radeam citind Extravagantul Conan Doi si era un strain, cred polonez, care s-a uitat la mine tot timpul ca de ce rad cu nasul in carte, se uita sa vada daca n-am casti sau ceva!!!

    Reply ↓
  4. krapini 13/05/2014 at 21:41

    ce seamana cu paul goma!

    bine, daca le dai barba si ochelarii jos, poate nu mai seamana

    Reply ↓
    1. costachel Post author14/05/2014 at 09:31

      Ei, la asemănarea asta chiar nu mă gândisem 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved