• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sarba de Odobesti 2008

Aug 20, 2009 costachel Băuturi, Vinuri 1


Pentru cei care nu stiu, Sarba e „inventata“ relativ recent de catre vinificatorii din Odobesti, in ideea de a obtine un vin usor si aromat, de baut cu cana. Numai ca, din pacate, prin magazine au circulat o gramada de versiuni excesiv de dulci (unele chiar siropuri, de-a dreptul), de s-a si nascut legenda ca, de fapt, Sarba n-ar fi buna decat pentru cupaje, ca sa mai dea oleaca de zahar acolo unde lipseste. Si pe deasupra, marca distinctiva a acestui vin (aroma de petale de trandafiri) era atat de subliniata, de tare-ti mai venea sa banui un adaos de esenta bulgareasca (cei trecuti de 40 de ani probabil isi aduc aminte porcaria despre care vorbesc).

Numai ca vinul pe care-l am in pahar (si il vedeti si dumneavoastra in poza) e altceva. De gasit se gaseste la magazinele specializate (in Iasi la Good Point), e facut de Tenuta (Odobesti) si zgaltaie nitel ideile (deja) preconcepute, in sensul ca e foarte sec si deosebit de usor (chiar as putea spune ca e nitel cam subtire, da’ las’ ca-i vara si prinde bine). Nu prea se simte celebra aroma de petale de trandafiri, dar asta nu-i rau, ca altminteri ar fi fost cam greu de potrivit pe langa aperitive. Iar la cat de sec e (imaginati-va o Zghihara lipsita de agresivitatea specifica), cam asta ii va fi utilizarea de baza. Atentie, insa, nu va ganditi la preparate din porc, ci mai curand la antreuri varatice, gen telemea, salata de vinete ori chiar icre. In rest, o sa mearga foarte bine cu prajeli mai usoare, precum cascavalul pane, snitelul de piept de pui sau pestele alb, prajit simplu sau panat.

Insa trebuie sa recunosc ca, atunci cand l-am gustat prima oara, gandul m-a dus la placintele cu poale-n brau, in varianta lor sarata, fireste. Seara, cerdac, s-a domolit vipia, o cana de Sarba rece si o placinta care inca n-a apucat sa se raceasca de tot… Mda, tare frumos, pacat ca stau la bloc si, pe deasupra, n-am nici un chef acuma sa m-apuc de framantat si copt…

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Șarbă Livia 2009, DOC Cotești Da, există Galbenă de Odobești! Misiones de Rengo, Merlot, sec, 2008 Gabi StoicaUn alt Odobeşti, acelaşi Gabi Stoica

  • degustari, Odobesti, Sarba, Tenuta, vin

One thought on “Sarba de Odobesti 2008”

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved