• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Saramură de pui

Aug 24, 2008 costachel Fripturi la grătar, Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete de fripturi, Rețete tradiționale românești 13


Dacă saramura de pește este cunoscută și iubită pe tot cuprinsul eternei și fascinantei grădini românești, nu același lucru se întâmplă, din motive care-mi scapă totalmente, cu capodopera culinară oltenească despre care tocmai începurăm să vorbim. Și chiar nu-nțeleg de ce, pentru că saramura de pui este o mâncare absolut senzațională, se face foarte simplu și pune perfect în valoare carnea fragedului galinaceu. Singurul tertip pe care ar fi bine sa-l știți de la început este că ați putea, la o adică, să o faceți numai din piept, să zicem, da’ e păcat de la Dumnezeu să nu folosiți puiul întreg, și asta pentru că numai așa se combină perfect gustul tuturor bucățelelor de carne ale fragedei orătănii, basca faptul că oasele au și ele rolul lor, foarte important. Ei, și dacă tot avem de-a face cu una dintre acele preparații care pun perfect în valoare gustul ingredientului de baza, nu trebuie să vă mai spun că pentru saramură ar fi mai indicat un pui de curte, nu?

Așadar, înarmați-vă cu

1 pui,
1 căpățână de usturoi (poate fi mai mult, dar și mai puțin),
2 ardei iuți,
1-2 ardei grași (pe ăștia numai dacă țineți morțiș)
sare mare.

Puiul, tăiat bucățele, se frige pe grătar (la o adică, merge și pe plita presărată cu sare). Ardeii se coc și ei, usturoiul se curăță și se pisează Se pun toate într-un castron, deasupra se toarnă saramura clocotita (cam ca la pește, să ajungă pe la jumătate). Se acoperă, se lasă măcar un sfert de oră să se combine bine toate aromele și gusturile intre ele, după care se pune în fata invitaților. Lângă o mămăligă mare și tare, firește.

Iar în pahare, ca să facem saramura de pui definitiv națională, eu v-as recomanda o moldovenească Zghihară de Huși. Sau o ardelenească Fetească Regală de Târnave. Că Roșioară de la mama ei olteneasca tot nu prea aveți șanse să găsiți.

S-ar putea să vă intereseze și:

Piept de pui la grătar cu lămâie și usturoi Aripioare de pui cu miere și muștar Gogonele murateGogonele murate Tocăniță cu ceapă verde

  • ardei, Oltenia, pui, saramura, usturoi

13 thoughts on “Saramură de pui”

  1. Gabriel Toma 22/09/2010 at 22:04

    Tare i-ar fi placut lui Nashu’ … Dumnezeu sa-l ierte si noi sa traim sa-l pomenim. Doamne Ajuta!

    Reply ↓
    1. Costachel 23/09/2010 at 08:25

      Cum sa nu-i placa… De la doamna doctor am reteta, cred ca ti-ai dat seama…

      Reply ↓
  2. cofi 23/09/2010 at 14:03

    Am mancat o data si cu o rosie coapta pe gratar langa pui si amestecata in bucati cu mujdeiul, merita sa incercati!

    Reply ↓
  3. Costachel 23/09/2010 at 14:07

    Am incercat, tare bun, da’ daca am invatat-o asa…

    Reply ↓
  4. cofi 23/09/2010 at 14:52

    Eu daca asa am cunoscut-o la un coleg… mi-a ramas asa!! Chiar cred ca poate incerc ceva in weekend!

    Reply ↓
  5. aphextwinz 24/09/2010 at 10:41

    Tii, prima data cand am facut reteta (si eu o stiu nitel altfel), multa lume s-a mirat: cum adica de pui, saramura e numai de peste!

    Altceva voiam sa spun, am facut o zama, am gasit-o intr-o carte (scoasa de cei care fac cuburi cu legume naturale colorate artificial si aromatizate sintetic al caror nume nu il voi pomeni, dar cartea, excelenta ca retete de zemuri).

    Las aicisa reteta ca nu are ce strica, se chema “saramura” de pui cu rosii si era asa, pe scurt: carnea de pasare se face pe gratar, ardeii grasi idem, se decojesc, se pun la fiert intr-o oala bucatelele de pui, de ardei, ceapa, dupa 15 minute se pun rosii decojite si taiate marunt.

    Se stinge focul, se pune mujdei in zama, se potriveste de sare, se presara patrunjel si se serveste obligatoriu cu mamaliguta.

    Cantitati nu are rost sa dau, e atat de simpla si atat de buna.

    Ma iertati daca interventia a fost nepotrivita si va doresc sanatate.

    Reply ↓
  6. Loki 28/09/2010 at 10:52

    Pot sa spus si varianta mea, furata si de Animaloo?
    Eu fac un fel de sos din rosii coapte, ardei copti, usturoi, ardei iute (optional), patrunjel si daca se gaseste, busuioc proaspat.
    Mai departe, sunt doua variante:
    a) amestecului de mai sus i se adauga sare si ceva ulei (de floarea soarelui) si se foloseste ca si sos fie peste pui, fie peste peste
    b) se amesteca in saramura turnata peste pui/peste ca in reteta de mai sus.

    Saptamana trecuta l-am aplicat (in varianta a) unui file de crap (650 grame fara nici un os, bucata dinspre coada, cred ca a fost imens animalul respectiv – traiasca pescaria de la piata) tinut la sare 24 de ore si apoi facut la grill-ul aragazului (in lispa de gratar).

    Reply ↓
  7. aphextwinz 28/09/2010 at 12:49

    Hai ca l-am zapacit de tot pe Costachel 🙂

    Reply ↓
  8. cofi 28/09/2010 at 18:00

    Si uite cum s-au gasit mai multi amatori de saramura de pui!!

    Reply ↓
  9. Loki 29/09/2010 at 09:33

    Pe vremuri, mancam saramura de pui din puii de tzara; merg cel mai bine in saramura, pentru ca au carnea mai tare si saramura ii inmoaie.

    Reply ↓
  10. Costachel 29/09/2010 at 13:06

    @Loki: dupa mine, asta-i principalul secret, pui de curte si carne din toate partile (adica nu doar piept sau doar pulpe)
    @toti: multumesc pentru variantele voastre, ca-s toate bune, si scuze ca n-am raspuns, dar am avut o saptamana tare grea. Daca cititi primul reply, cred ca o sa intelegeti… Adica, aphextwinz, da, zapacit (cel putin), dar nu din cauza voastra.

    Reply ↓
  11. aphextwinz 01/10/2010 at 21:50

    Condoleante

    Reply ↓
    1. Costachel 04/10/2010 at 14:27

      Multumesc

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved