• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salate de sfeclă roșie

Feb 09, 2011 costachel Conserve și murături, Rețete, Rețete de aperitive, Rețete de murături în oțet, Rețete de salate, Rețete tradiționale românești 11


Salată de sfeclă roșie cu hrean

N-are, rost, cred, să fac o introducere prea amplă la rețetele de salată de sfeclă roșie care urmează. Presupun că știți cu toții suficiente lucruri legate de minunatele proprietăți medicinale ale acestei legume, ați aflat demult că, încă din vechime, sucul ei a fost folosit drept colorant și încă alte multe asemenea informații utile, dar care ne interesează, în cazul de față, prea puțin. Drept pentru care urmează mai la vale, după cum tare bine zice și titlul, numai salate.

Să mai adaug, totuși, că sfecla e mai gustoasa coaptă decât fiartă, iar cea mai buna pentru scopul nostru de azi este cea rotundă și nu prea mare. Eventual și faptul că puteți pune nițel zahar, dacă sfecla nu-i chiar dulce, iar salatele astea sunt de obicei mai bune a doua zi…

Salată de sfeclă roșie cu hrean

De departe cea mai răspândită (și, concluzie logică, cea mai cunoscută) forma de prezentare a legumei asteia pe teritoriul patriei. Sfecla (cam 1 kg, să zicem) se spală bine, se fierbe/coace, se curăță și se taie/toacă după plac: răzătoare mică, mare, julienne sau feliuțe. Hreanul (cam 1 rădăcină mică, dar aici e clar vorba de o cantitate după gustul fiecăruia) se curăță, se dă pe răzătoarea fina. Faceți și un sos (oțet sau zeama de lămâie, ulei și sare), amestecați bine totul și gata!

Salată de sfeclă roșie cu hrean și boabe de muștar

Identic și la fel cu salata de mai sus, doar că intervin în amestec și 50 g muștar boabe (mulțumesc, Radu Anton Roman!)

Salată de sfeclă roșie cu chimen

Dacă vă place chimenul (sau nu vă place hreanul!) operați înlocuirea. Dar să știți că puteți face salata și cu ele împreună.

Salată de sfeclă roșie simplă

As putea s-o denumesc salata-medicament, atât de mult bine face ficatului. Pur și simplu se elimină hreanul (și opționalele), iar oțetul sigur n-are ce căuta, musai zeamă de lămâie.

Salată de sfeclă roșie pentru iarnă

N-am înțeles niciodată rostul ei, că doar iarna e sezonul rădăcinoasei asteia și salatele de mai sus rezistă oricum în frigider destul timp. Da-n fine, presupun că, dacă găsiți sfeclă roșie frumoasa și luați mai multă, atunci aveți nevoie să știți că, după ce o amestecați cu hreanul și/sau chimenul, puneți salata în borcane și turnați peste ea o zeamă (fiarta și răcită) compusă din 3 părți oțet la 1 parte de apă și 1 lingură de sare pentru fiecare litru. Sau puteți face un lichid mai puțin acru (1 parte oțet la 3 părți apă), dar atunci nu strică să sterilizați borcanele 20 de minute. În ambele variante puteți adăuga și alte condimente, dacă vreți: boabe de piper, foi de dafin, boabe de muștar.

Salată de sfeclă roșie cu portocale

A, ba nu, că pe asta v-am dat-o deja!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată de sfeclă roșie cu portocaleSalată de sfeclă roșie cu portocale Salata de varza rosie cu mereSalate de varză roșie Salată de mere, sfeclă roșie, nuci și șvaițer Salată de crudități cu nuci și sfeclă roșie

  • aperitiv, chimen, hrean, mustar, salata, sfecla rosie

11 thoughts on “Salate de sfeclă roșie”

  1. cofi 09/02/2011 at 18:42

    imi place foarte tare salata de sfecla

    Reply ↓
  2. Costachel 09/02/2011 at 19:48

    Ma bucur ca te-am nimerit 🙂

    Reply ↓
  3. aphextwinz 09/02/2011 at 20:27

    Si mai mult ii place facuta de altii 🙂 Ca si mie de altfel, am mancat la “impinge tava” o salata banala de sfecla absolut delicioasa, cred ca aia simpla. Habar nu aveam ca face bine ficatului, mie mi-a zis un militian ca reduce alcoolemia (fara otet, fireste).

    Acum ce fac, ma duc la piata sau iau de-a gata?

    Sanatate!

    Reply ↓
  4. Minoki 09/02/2011 at 20:55

    Mananc cate un borcan de salata la o masa. Stiam ca este foarte gustoasa si , mai ales, foarte sanatoasa.

    Reply ↓
  5. cofi 09/02/2011 at 21:50

    Ce nimerit, drept in suflet ai mers!! Mici placeri care te fac sa vezi altfel o zi terna!
    o vezi rozzz

    Reply ↓
  6. Costachel 10/02/2011 at 08:25

    @aphextwinz: directia piata, sfecla cumparata la borcan n-are nicio legatura cu cea manufacturata 🙂

    Reply ↓
  7. cofi 11/02/2011 at 15:32

    uite cum ajung eu in piata!

    Reply ↓
  8. dodan gicu 21/02/2011 at 18:32

    sunt un admirator al retetelor lui COSTACHEL si as fi interesat de o carte de bucate .Nu am posibilitatea de a consulta internetul pentru ca in localitatea unde m am retras la batranete nu exista conditii tehnice de instalare.astept un raspuns la tf. 0768xxxxxx sau 0232xxxxxx.multumesc pentru intelegere.

    Reply ↓
  9. Costachel 22/02/2011 at 08:45

    Pe site-ul Polirom cartea apare ca fiind disponibila. Chiar am sa vorbesc la editura, fiindca am ramas si eu fara niciun exemplar…

    Reply ↓
  10. Claudia Damian 21/12/2015 at 14:05

    Maestre Costachel, esti bun de pus la rana !!! Sunt atat de gustoase salatele astea, incat, fara doar si poate, voi pregati 2 – 3 dintre ele pentru a insoti stufatul si fripturicile, pe masa de Craciun.
    Si sunt convinsa ca musafirii vor avea cuvinte de lauda.
    Asadar maestre, daca pe la mesele de Craciun, Anul nou, sau Sfantul Vasile, vei avea un usor sughit, sa stii ca suntem noi ce te laudam pentru pricepere. Multumim !

    Reply ↓
    1. costachel Post author26/12/2015 at 17:34

      Cu multă plăcere 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved