• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salată rusească de sfeclă, cartofi și morcovi (Vinegret)

Mar 26, 2011 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de aperitive, Rețete de post, Rețete de salate, Salate de cartofi 2


Salată rusească Vinegret de sfeclă, cartofi și morcovi

Când vezi că scrie Vinegret te aștepți, nu-i așa, ca în virtutea vechilor relații de prietenie (nu doar gastronomică) ruso-franceze să dai peste un sos. Și, când colo, găsești o salată de sfeclă, morcovi și cartofi, asezonată, e drept cu o vinegretă combinată cu muștar. Și dacă, pentru ruși, ea este un preparat tradițional pe masa de Revelion (probabil ca să fie și ceva mai ușor pe-acolo!), în schimb pentru noi cred că poate fi o excelentă soluție de post. Ia să studiem nițel problema!

Pe lista de cumpărături scrie așa:

3 sfecle roșii mijlocii,
6 cartofi,
3 morcovi,
6 castraveți murați,
1 ceapă,

iar pentru sos mai adăugați

4 linguri de ulei de măsline,
2 linguri de oțet (preferabil de vin roșu),
2 lingurițe de boabe de muștar,
sare,
piper,
plus mărar sau pătrunjel, pentru presărat deasupra.

Spălați bine cartofii și sfecla, curățați morcovii și puneți-le pe toate la fiert, în trei oale separate (eventual și preferabil, sfecla poate fi coaptă).

Cât timp fierb, să facem și sosul, să ne luăm de-o grijă. Transformați boabele de muștar în praf (râșniți, pisați în mojar, cum vă vine mai la îndemână). Puneți uleiul, oțetul, sarea, piperul și muștarul într-un borcan cu filet (e mai simplu decât să bateți cu telul în castron), strângeți bine capacul și agitați năprasnic, până se emulsionează.

Dacă au fiert legumele (verificați!) scoateți-le, curățați ce mai e de curățat și transformați totul în cuburi, sau bastonașe; la fel și castraveții. Faceți și toaleta cepei, tăiați-o în felii subțiri.

Puneți totul într-un castron, amestecați, turnați sosul (mai agitați o dată borcanul înainte), presărați verdeața tocată mărunt și cu asta basta. Și da, o să se coloreze totul în roșu, poza de mai sus e făcută înainte de amestecare.

Bun, asta ar fi rețeta de bază, dar ar mai fi ingrediente care-și bagă uneori nasul, și în primul rând varza murată. Așa că, dacă vă place, tocați mărunt cam 150 g și adăugați în castron. Alteori mai intervin și alte legume fierte, precum țelina sau fasolea boabe. Și, desigur, dacă n-aveți chef să râșniți muștar, n-o să fie o gaură în cer dacă o să folosiți din cel normal, numai că ar fi bine să-l desfaceți mai întâi în oțet.

Ce bem? Păi cum oțetul cam alungă vinul de pe masă, iar salata e rusească, aș zice să-i onorăm pe autori și să bem o votcă în cinstea lor!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată italiană de cartofi Salată de sfeclă roșie cu portocaleSalată de sfeclă roșie cu portocale Salată de pește afumat (cu cartofi) Salata de cartofi cu sunca presataSalată de cartofi cu șuncă presată, castraveți murați și maioneză

  • aperitiv, cartofi, castraveti murati, morcovi, Rusia, salata, salata de cartofi, sfecla rosie

2 thoughts on “Salată rusească de sfeclă, cartofi și morcovi (Vinegret)”

  1. Dan 30/12/2013 at 22:18

    Este foarte bine daca se adauga si un borcan de boabe de mazare verde!

    Reply ↓
    1. costachel Post author31/12/2013 at 09:12

      Iar mazărea îi mai adaugă salatei încă o culoare frumoasă în paletă 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved