• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salată orientală de linte

Mar 24, 2011 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete de la cititori, Rețete de post, Rețete de salate 6


Salata de linte de mai la vale mi se pare cât se poate de interesantă. Și zic „mi se pare” pentru că, recunosc, n-am făcut-o niciodată (de asta și poza generică de mai sus). O am de vreo 12 ani, cred (de pe vremea concursurilor cu premii la „Monitorul de Duminică”), și nici măcar nu mai știu, din păcate, numele concurentei care a trimis-o (probabil că era trecut pe plic, care plic firește că s-a pierdut). Țin minte însă că mi s-a părut foarte interesantă și nu e an în care, atunci când văd linte în galantar, să nu îmi amintesc de salata asta și să nu-mi propun să o prestez cât de curând. Ceea ce, iaca, nu s-a întâmplat încă.

De ce v-o ofer însă așa, neverificată? Păi pentru că ieri, pe Facebook, Mirela Mirelu m-a-ntrebat: „Ceva cu linte preparăm? Ai vreo idee?” Așa că am hotărât să răscolesc după rețeta asta, să o public, că poate așa mă mobilizez să o fac și eu. În fond, Mirela nu mi-a cerut decât o idee, nu?

250 g linte maro, 4-5 fire de ceapă verde, 2 roșii, supă, 2 linguri de ulei de măsline, zeamă de lămâie, 1 linguriță de chimen pisat, 2-3 fire de mentă proaspătă, sare, piper.

Lintea se pune într-o cratiță, se acoperă cu supă de legume (de fapt, în rețetă scrie „de găină”, dar e post și mă fac că nu văd bine – n.m.) și se fierbe cam 10 minute de la primul clocot, sau până când lintea e fiartă. Se scurge, se trece sub jet de apă rece și se lasă în strecurătoare.

Se taie roșiile cubulețe mici și ceapa mărunt. Se amestecă bine cu lintea. Se adaugă menta tocată, chimenul, uleiul și zeama de lămâie, se pune sare și piper, se mai amestecă o dată și se servește.

Merge și ca garnitură lângă carne sau pește.

Bună ideea?

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată de linte cu somon afumat și citrice Supă-cremă dulce-acrișoară de linte Piure de linte Ciorba de linte

  • aperitiv, ceapa verde, garnitura, linte, rosii, salata

6 thoughts on “Salată orientală de linte”

  1. Moi maitre 24/03/2011 at 15:35

    asta-i ciorba mea de linte in varianta nefiarta… Eu as lasa peste noapte lintea la muiat…

    Reply ↓
  2. sorin 25/03/2011 at 00:25

    Cred ca lintea maro fierbe in ceva mai mult de zece minute. E intr-adevar ceva mai bine sa fie lasata la inmuiat peste noapte (anumite substante nedorite sunt partial eliminate), dar o varianta mai pentru lenesi e inlocuirea apei (tot cu apa fierbinte) imediat ce lintea a inceput sa fiarba.

    Oricum, retetele cu linte sunt de apreciat, prea putini romani o mai folosesc.

    Reply ↓
  3. costachel Post author25/03/2011 at 06:56

    Am tot scris despre monotonia din cratitele post-comuniste, si-am sa mai scriu, nu ma las 🙂 Dar, pana una-alta, tot fac propuneri, ba o linte, ba un sparanghel…

    Reply ↓
  4. Moi maitre 25/03/2011 at 09:17

    Eu sint avid consumator de linte sub forma de supa-crema gen turcesc… Acrita cu lamiie si mincata cu ceapa si ardei iute este dementiala…

    Reply ↓
  5. F3 08/05/2012 at 12:21

    Probabil ca zeama de măsline pusă impreună cu uleiul nu este cea mai buna idee 🙂
    La cat mai multe retete “mai altfel”!

    Reply ↓
    1. costachel Post author08/05/2012 at 12:28

      Așa e 🙂 Am corectat, mulțumesc!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved