• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salată italiană de cartofi

Jun 23, 2011 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de aperitive, Rețete de garnituri, Rețete de post, Rețete de salate, Salate de cartofi 0


Acuma, sigur, nu știu de ce ar fi musai italiană (o fi specific modul ei mai deosebit de preparare, nu știu), dar am botezat-o așa din două motive. Mai întâi, oricum sub numele ăsta am găsit-o printre foile mele vechi („mapa verde”, cred că v-am mai povestit) și, în al doilea rând, trebuia s-o diferențiez cumva în plutonul (compania, regimentul…) nenumăratelor salate de cartofi care există pe lumea asta. Pentru că e, într-adevăr, deosebită. Dar, în fine, denumirea e importantă și nu prea, bine că urmează mai la vale o salată simplă și foarte gustoasă, fiindcă asta contează până la urmă, nu?

Drept pentru care notați:

600 g cartofi (din cei roz, adică fermi),
10 cepe noi mici,
3 ardei grași (de dragul aspectului, 1 roșu, 1 galben, 1 verde),
2-3 căței de usturoi,
200 ml ulei de măsline (nu extravirgin),
250 ml vin alb sec,
2 linguri de oțet,
zeama de la 1/2 de lămâie,
1 legătură de busuioc,
sare,
piper.

Curățați și spălați totul, tăiați cartofii cuburi mici, ardeii pătrățele, busuiocul mărunt, ceapa lăsați-o în pace dacă-i mică tare (dacă nu, jumătăți sau sferturi), iar usturoiul feliuțe.

Încingeți uleiul într-o cratiță și căliți ceapa și usturoiul, până devin translucide. Adăugați cartofii și ardeii. Sărați, amestecați, stingeți cu vin alb, puneți capacul și lăsați totul să fiarbă, la foc plăpând, vreo 45 de minute (de asta am zis că vă trebuie musai cartofi cu carnea fermă).

Când e gata, asezonați cu oțet, zeamă de lămâie și piper proaspăt râșnit, vedeți dacă-i mai trebuie sare, adăugați busuiocul și lăsați totul să se marineze minimum 1 oră înainte de a o servi. Rece, firește.

De variante nu vă spun nimic de data asta fiindcă, evident, ca la orice salată, imaginația autorului e mult mai importantă decât rețeta propriu-zisă, așa că n-are rost să insist.

Cât despre vin, eu aș mărita-o cu o neaoșă Fetească Regală, seacă, parfumată și cu aciditate zdravănă. Însă ați putea folosi salata asta de cartofi și pe post de garnitură, caz în care vinul va trebui ales în funcție de felul principal.

S-ar putea să vă intereseze și:

Salata de cartofi cu spanacSalată de cartofi cu spanac Salată rusească Vinegret de sfeclă, cartofi și morcoviSalată rusească de sfeclă, cartofi și morcovi (Vinegret) Salata de cartofiSalată de cartofi (de toamnă) Salată de pește afumat (cu cartofi)

  • aperitiv, ardei, cartofi, ceapa, garnitura, salata, salata de cartofi

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved