• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salată grecească (Horiatiki)

Jun 05, 2012 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete de salate, Rețete lacto-vegetariene 0


Că salatele de roșii, castraveți, ceapă și brânză cam umblă brambura prin mai toată Europa centrală și de sud-est, am văzut deja, vorbind despre salata bulgărească (varianta românească). Dar fiindcă tot veni vorba despre preparatul vecinilor din sud, putem spune că, de fapt, salata Horiatiki e aproape identică și la fel cu Shopska (sau poate invers!), numai că brânza sirene (varianta bulgărească de telemea, în caz că ați uitat) e înlocuită cu feta, iar prin narațiune apare și oregano, ba uneori chiar și caperele. Și încă o precizare, înainte de a ne apuca de treabă: Greek Salad, foarte răspândită pe plan mondial, e un pic altceva, în sensul că, de obicei, baza o reprezintă salata verde, cu adaos de roșii, feta, măsline, abia la opționale intrând castraveții, ceapa și ardeii.

În fine, ar mai fi destule de spus, dar n-are rost să pierdem vremea în cazul unei salate atât de simple. Pentru care avem nevoie de

4-5 roșii,
2-3 castraveți,
1 ceapă,
1 ardei gras,
150 g feta,
câteva măsline,
capere (obligatorii în Dodecanez, oarecum opționale în rest),
ulei de măsline,
zeamă de lămâie sau oțet (musai în Cipru, facultativ sau deloc altundeva),
oregano,
sare.

Spălați și curățați toată partea vegetală a salatei, tăiați roșiile și castraveții felii, ardeii și ceapa inele iar oregano-ul mărunt. Puneți-le în salatieră, adăugați măslinele, caperele, sărați, turnați uleiul (și facultativa acreală), amestecați cu grijă salata și presărați deasupra feliuțe de feta.

Asta ar fi, să zicem, versiunea de bază. Fiind însă vorba despre o salată foc de răspândită, firește că pot apărea oricând și ceva opționale, precum pătrunjel (în loc de oregano, mai ales în Cipru), salată verde sau rucola, piper etc.

Ce vin bem la salata grecească? Alb, sec și ușor, nu-i musai să ne alintăm cu vreo retsina…

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată bulgărească Salata niçoise Salată napolitană de paste Salată de legume la grătar

  • ardei, castraveti, ceapa, feta, Grecia, masline, reteta, rosii, salata

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved