Chiar n-am știut cum să botez altfel această excelentă salată de pui. Fiindcă dacă m-aș fi apucat încă din titlu să vă enumăr ingredientele (creveți, costiță, avocado, șvaițer, roșii, rucola etc.), cred că v-ați fi plictisit înainte de a-l termina de citit. Așa că am preferat denumirea asta mai simplă: chiar dacă nu spune mare lucru, măcar are avantajul de a fi scurtă. Pe deasupra, sugerează încă de la bun început că ingredientele de mai la vale nu-s chiar bătute în cuie și e destul loc de improvizații și adaptări gustoase.
125 g piept de pui, fiert sau fript, 125 g costiță (cât mai slabă), 125 g creveți, fierți, 125 g șvaițer ras, 125 g rucola, 175 g roșii-cireașă, 1 avocado, 1 castravete de seră (sau echivalentul în castraveți „normali”), 6 cepe verzi,
plus, pentru sos,
5 linguri de ulei (extravirgin) de măsline, 2 linguri de oțet (balsamic, dacă vreți), 1 linguriță de muștar, 1 linguriță de zahar pudră, sare și piper.
Faceți mai întâi sosul, să vă luați de-o grijă: desfaceți muștarul cu oțetul, adăugați zahărul și uleiul, sărați, piperați, bateți bine (sau agitați, dacă l-ați făcut într-un borcan cu filet) și gata.
Tăiați costița ștraifuri și prăjiți-o într-o tigaie antiaderentă, pe sec (sau frigeți-o pe un grătar din acelea de pus pe aragaz). Tăiați și pieptul de pui (tot fâșii, sau cuburi, după plac).
Spălați și curățați legumele (castravetelui scoateți-i și sâmburii, dacă-i cazul). Tăiați ceapa rondele oblice, roșiile în 2 sau în 4 (depinde de mărime) iar castravetele o dată în lung și apoi felii.
Puneți-le pe toate în salatieră, adăugați rucola (spălată și uscată), agitați sosul pentru ultima oară și turnați-l peste ele.
Presărați peste salată costița, puiul, creveții și șvaițerul. Mai amestecați o dată (dacă vreți) și decorați cu felii de avocado.
La practic nelimitatele variante care pot pleca de la această rețetă am făcut deja aluzie în deschidere, așa că nu insist. Nu pot totuși să închei fără să vă sugerez ideea de a face această salată de pui mai consistentă cu orez, crutoane etc.
Cât despre vin, un alb proaspăt și vioi aș zice, pentru că probabil salata de pui despre care tocmai am terminat de vorbit asta va veni pe masă în deschidere. Dacă însă o înzdrăveniți cu adaosurile mai sus menționate și o transformați în fel unic de mâncare, atunci măcar de dragul costiței v-aș sugera un roze.