Acuma nu neapărat fiindcă că m-au ambiționat Claudiu și Ovidiu, cu excelentele lor variante de salată de pește afumat (pe care le puteți găsi aici, respectiv aici), dar m-am apucat să meșteresc și eu una. Cu ceva mai puțin pește, din păcate (fiindcă jumătatea mea mai bună nu e chiar ceea ce s-ar putea numi un fan), în schimb cu orez basmati (ca s-o conving!) și cu multă prospețime de primăvară. Se pare c-am reușit, fiindcă am primit înalta ei aprobare. Însă, dacă n-aveți probleme de genul ăsta, măriți cantitatea de pește afumat, nu va sfiiți!
1 macrou afumat (cam 150 g), 1 cană de orez cu bobul lung (adică 200 g și, preferabil, după cum spuneam, basmati), 1 morcov măricel,
cam 200 g ceapă verde, 1 legătură de ridichi, 1/2 ardei gras roșu, ulei (extravirgin de măsline, dar nu cred să fie musai),
zeama de la 1 lămâie, mărar, pătrunjel, sare și piper.
Încălziți mai întâi uleiul (la foc nu prea mare, dacă ați optat pentru extravirgin), căliți puțin orezul (2-3 minute), amestecând, turnați 2 căni de apă, sărați după gust, puneți capacul și lăsați orezul să se umfle, la foc moale, până când e gata.
În timpul ăsta dezosați peștele și tăiați-l mărunt. Faceți și toaleta legumelor și verdețurilor, după care tocați-le și pe ele (eventual dați morcovul prin răzătoare).
Puneți-le pe toate într-un castron, adăugați și orezul (răcorit), turnați un pic de ulei, reglați de sare, piper și acreală, mai amestecați odată strașnic și cu asta basta, la frigider cu salata noastră, să se odihnească 1-2 ore înainte de servire.
Variante? Păi vă dați seama că-s nenumărate, începând de la soiul peștelui și continuând cu legumele folosite, așa că nu insist, mă bazez pe imaginația dumneavoastră.
Cât despre vinul pentru această salată de orez cu pește afumat (că-i vorba despre vin aicea, e cam puțin pește ca să mă gândesc la țuici, rachiuri ș.a.m.d), apoi Aligoté aș zice să fie. Oricum alb, sec, rece și cât de mult doriți dumneavoastră.
Bravo, maestre, o reţetă bine ticluită. Şi treaba cu orezul basmatic aş fi pus-o cu menţiunea “musai”, pentru că gusturile orezului… blajin şi a celui basmatic diferă atât de mult încît mă mir uneori cum de ambele se numesc orez…
Când oi fi mai bine dispus o să îţi şoptesc o reţetă din Bucovina cu două ingrediente-blazon: păstrăv şi smântînă!
Bravo, maestre, o reţetă bine ticluită. Şi treaba cu orezul basmatic aş fi pus-o cu menţiunea “musai”, pentru că gusturile orezului… blajin şi a celui basmatic diferă atât de mult încît mă mir uneori cum de ambele se numesc orez…
Când oi fi mai bine dispus o să îţi şoptesc o reţetă din Bucovina cu două ingrediente-blazon: păstrăv şi smântînă!
Cum as putea face sa te binedispun? 🙂
Wow!
Tare ispititoare reteta asta, cu legumele alea proaspete.
Ce zici, cu ton din conserva ar merge?
Cred ca da, numai ca ar trebui sa fie mai mult, ca sa se simta 🙂