• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salată de fasole, în trei variante

Mar 05, 2010 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete de aperitive, Rețete de post, Rețete tradiționale românești 2


Salată de fasole

Întotdeauna când mama, Dumnezeu s-o odihnească, făcea vreun borș sau vreo iahnie, punea la fiert ceva mai multă „marfă“, ca să iasă și de-o salată de fasole. Și n-am să uit niciodată ce surpriză plăcută am avut când am gustat prima oară fiindcă, între noi fie vorba, dacă n-o cunoști, rețeta asta ți se pare nițel ciudată. Dar nu mi s-a întâmplat niciodată să întâlnesc vreun om care a mâncat așa ceva și care să nu fi devenit un fan conștiincios al salatei de fasole, fie și numai în zilele de post. Așa că mai bine să lăsăm vorbăria și să trecem la treabă, că-i o rețetă prea simplă ca să necesite cine știe ce prezentare fastuoasă.

Salată de fasole simplă

Aveți nevoie de

500 g fasole fiartă,
2-3 cepe (depinde cât sunt de mari, de iuți și de gustul dumneavoastră),
ulei,
oțet (zeama de lămâie parcă nu prea merge),
sare,
piper,
verdeață (în principiu pătrunjel, eventual cimbru proaspăt, poate și ceva mărar).

Tocați mărunt ceapa (dacă nu-i prea agresivă, puteți s-o tăiați și peștișori subțiri), hăcuiți zarzavatul, amestecați totul, mai reglați o dată de sare, iute și acru.

Salată de fasole cu măsline

Cea din poză, de altfel. La ce-ați pregătit mai sus, adăugați 100-200 g măsline (din nou depinde, de cât de mari și de sărate sunt, dar și de gustul dumneavoastră).

Salată de fasole cu pește

De dezlegare la pește, să zic așa. Nici nu prea mai e, după gustul meu, vorba despre o salată de fasole propriu-zisă, da-n fine, sunt prea înrudite ca să n-o prezint și pe asta. La varianta a II-a mai adăugați și conținutul bine scurs al unei conserve de ton (preferabil bucată întreagă, mărunțiți-o dumneavoastră cu furculița). Sau, dacă vă plac sardelele, nu mă opun, dar să fie și ele scurse și mărunțite. Unii mai adaugă și 1 măr, tăiat cubulețe mici. Și… dar hai s-o lăsăm așa, că o complicăm prea mult și deja ne-am îndepărtat. În fond, n-au intrat zilele postului în sac și poate-om mai avea timp să discutăm și despre versiunile mai complicate. Dar să nu uit: la varianta asta parcă-i mai bună zeama de lămâie.

Tertipuri pentru toate trei

Mai întâi fasolea trebuie să fie foarte bine fiartă, dar nu zdrobită. După aia, e indicat să fie caldă în momentul în care amestecați toate ingredientele, fiindcă așa absoarbe mai bine gusturile și aromele. Un stagiu în frigider de 1-2 ore minimum înainte de servire o să-i facă foarte bine. Și da, e o idee foarte bună să folosiți ceapă verde, tocată cu tot cu cozi.

Cât despre vinul de turnat în pahare la o salată de fasole, e simplu, un Riesling, bățos și țanțoș, la primele două, iar pentru versiunea piscicolă un Aligoté. De la Casa Olteanu, din Bucium, mi-ar place mie, dar puteți să alegeți și un altul, că n-o fi foc.

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată de vineteSalată de vinete, tot în trei variante Salata de fasole verde cu nuci si portocaleSalată de fasole verde cu nuci și portocale Zacuscă de fasole, în două variante Fasole bătutăFasole bătută (făcăluită)

  • aperitiv, ceapa, fasole, masline, post, salata

2 thoughts on “Salată de fasole, în trei variante”

  1. Nicu 21/03/2013 at 12:20

    Buna e, aferim! Da’ eu i-as pune si ceva hasmatuchi (Anthriscus silvestris) ca-i foarte aromat si ma simtz iarasi tinerel si habauc!

    Reply ↓
    1. costachel Post author21/03/2013 at 12:26

      Chiar că aferim 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved