• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salată de cartofi cu șuncă presată, castraveți murați și maioneză

Jul 12, 2012 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de salate, Salate de cartofi 5


Salata de cartofi cu sunca presata

Această salată de cartofi era numită pe la noi, dacă nu mă înșală memoria, „salată berlineză”. Și, dacă mai țin bine minte, era una dintre specialitățile vechiului restaurant Berlin. Dar nu bag câtuși de puțin mâna-n foc; în vechile cărți de bucate pe care le-am cercetat ca să găsesc vreo confirmare nu e nicio urmă de vreo salată numită astfel. Și nici vreo certificare internațională n-am găsit: ceea ce numesc francezii, de pildă, Salade Berlinoise e altceva (cartofi cu ceapă, costiță afumată și șvaițer). Iar anglosaxofonii, tot de la Kartoffelsalat zicând ei că pornesc, fac o Berliner Potato Salad scoțând costița și șvaițerul, adăugând însă castraveți murați și mere.

Dar, în fine, poate o să reluăm altădată discuția despre nenumăratele salate nemțești de cartofi, că-i un domeniu vast și gustos. Deocamdată însă notați că, pentru varianta din poza de mai sus, aveți nevoie de

1 kg de cartofi (de preferință din cei roz),
400 g șuncă presată,
4-5 castraveciori murați,
4-5 cepe verzi,
200 g maioneză (sau și mai multă, chestie de gust)

plus, facultativ,

1-2 ardei grași (depinde de dimensiune),
2-3 morcovi fierți (dar să rămână ușor crocanți),
100 g măsline,
4 ouă fierte tari,
1-2 linguri de capere,
verdeață tocată (mărar, pătrunjel, tarhon etc.) după gust.

Fierbeți cartofii în coajă, lăsați-i să se răcorească puțin, curățați-i și tăiați-i felii.

Curățați castraveții de coajă și semințe (numai dacă-s mari, dacă-s mititei lăsați-i în pace) și tăiați-i rondele subțiri. Lăsați-i să se scurgă cât de bine se poate (eventual stoarceți-i ușor, dacă vă grăbiți). Curățați și ceapa, tocați-o mărunt. Tăiați, în fine, șunca presată cum vă place: ștraifuri, feliuțe sau cuburi.

Amestecați-le, în fine, pe toate, într-un castron încăpător, ornați după bunul plac și băgați salata de cartofi în frigider, unde e bine să stea vreo câteva ore. Se și răcește bine (avantaj deloc de neglijat zilele astea) și se combină cum trebuie aromele.

Secrete? Păi mai întâi, ca la orice altă salată de genul ăsta, e bine să amestecați maioneza cu cartofii când aceștia din urmă sunt calzi. Apoi firește că nu toate facultativele sunt necesare. Ideea e că ardeii și verdeața vin cu prospețimea (și culoarea), tot ceva culoare, dar în primul rând dulceață, aduc morcovii, caperele mai taie din grăsime, în timp ce măslinele și ouăle adaugă un plus de consistență (și cam trimit această salata de cartofi spre una orientală, dar nu cred că-i ceva rău în asta).

A, și s-ar putea să nu vreți maioneză simplă, așa că mă grăbesc să vă recomand fie una cu usturoi, fie una condimentată (rețeta o găsiți la finalul textului despre sosul Worcestershire).

Vinul? Alb și sec, asta-i sigur. Ce ziceți de un Riesling de Rhin, ca să onorăm salata de cartofi (pardon, Kartoffelsalat!) așa cum se cuvine?

S-ar putea să vă intereseze și:

Salata de cartofiSalată de cartofi (de toamnă) Salata de cartofi cu spanacSalată de cartofi cu spanac Salată rusească Vinegret de sfeclă, cartofi și morcoviSalată rusească de sfeclă, cartofi și morcovi (Vinegret) Salată italiană de cartofi

  • ardei, capere, cartofi, castraveti murati, maioneza, masline, morcovi, oua, salata, salata de cartofi, sunca

5 thoughts on “Salată de cartofi cu șuncă presată, castraveți murați și maioneză”

  1. cofi 13/07/2012 at 11:20

    De cate ori ti-am spus eu cat te iubesc?? mai pune una la socoteala!
    Asta e salata preferata a lui tata, dar el isi pune si boia in maioneza, fara masline si ardei!!
    Tocmai ma gandeam ce sa gatescx eu duminica seara cand vin rupta si n-aveam nicio idee, m-ai salvat!!!

    Eu cred ca pun ceva masline de decor si boia, ca doar sunt fata lui tata, nu?? Peste oua vad eu daca sar sau nu! Sincera sa fiu, mie imi place varianta simpla, ca pun trei masline si un fir de patrunjel pe deasupra nu ma deranjeaza, dar gustul e ala care-mi place!
    Si are tata o cartisoara din aia mica format A5 unde exista salata asta chiar asa, zisa berlineza!

    Reply ↓
    1. costachel Post author13/07/2012 at 11:24

      E bun, memoria mea mai funcționează încă! 🙂 Salată berlineză să-i rămână numele!

      Reply ↓
  2. cofi 13/07/2012 at 11:52

    Sau salata berlineza a la toi!

    Reply ↓
  3. mugur 13/12/2014 at 09:16

    te inseala memoria, salata berlineza e cu totul altceva, nu are nici o legatura cu salata pe care ai prezentat-o, care este foarte buna si ea.

    Reply ↓
    1. costachel Post author15/12/2014 at 10:58

      Posibil să mă înșele… Oricum, n-am zis că asta era salata berlineză, ci doar că se plimba prin diverse locuri (inclusiv vechiul restaurant Berlin) sub acest nume. Ceea ce nu-i chiar același lucru 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved