• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salată creolă de pui cu portocale

Feb 03, 2011 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete de salate, Salate de pui 0


Salata creola de pui cu portocale

Tare ușor ar putea fi botezată rețeta asta excelentă salata bețivă de pui cu portocale, dar n-are rost s-o fac acuma pe lupul moralist. Mai bine să vă spun că bucătăria creolă, în caz că nu știați, este răspândită în primul rand în insulele caraibiene, dar mai poate fi întâlnită în Louisiana și Brazilia. E o bucătărie colonială (dacă ar fi s-o abordez geopolitic), în care se întâlnesc influențe europene (franceze, engleze, spaniole, olandeze), africane, caraibiene și hinduse. Și, pentru un prim popas în aceasta zonă gastronomică, am ales salata asta, foarte gustoasă și relativ simplu de făcut; e drept, avem ceva de așteptat până se marinează carnea, dar nimic nu-i perfect pe lumea asta.

Pregătiți, așadar, pentru această răcoritoare salată de pui

4 piepturi de pui (dezosate, fără piele),
4 portocale,
1 lămâie,
1 cățel de usturoi,
2 cuișoare,
1 păhărel de rachiu de cireșe,
1 păhărel de Cointreau,
3 linguri de ulei de măsline,
1 legătură mică de pătrunjel,
sare și piper.

Puneți la fiert niște apa sărată. Adăugați în oală cuișoarele, rachiul, câteva boabe de piper, coaja de la 1 portocală (doar partea colorată, folosiți un dispozitiv de curățat cartofii), plus usturoiul (curățat și zdrobit). Când fierbe, puneți și carnea de pui; lăsați-o să fiarbă vreo 15 minute.

Curățați toate portocalele cu cuțitul, cum ați curăța un măr, să zicem (à vif, spun francezii). Desfaceți feliile cu grija (deasupra unul castron, că o să curgă ceva zeama) și eliminați sâmburii și pielițele. Puneți bucățile deoparte.

Stoarceți și lămâia, amestecați sucul cu uleiul, Cointreau-ul și zeama scursă de la portocale. Sărați ușor și piperați. Puneți la macerat (1-2 ore) în sosul ăsta pieptul de pui bine scurs și tăiat fâșii (direct în castronul pe care îl veți pune pe masă).

Când au sosit musafirii, puneți feliile curățate de portocală lângă carne și amestecați bine. Spălați repede pătrunjelul, curățați-l, mărunțiți-l, presărați-l peste salată și serviți imediat.

Variante? Păi am senzația că alcoolurile vă cam deranjează, așa că le puteți ori elimina (e păcat, se pierde mult din farmecul rețetei, dar întotdeauna exista și argumentul „trebuie să mănânce și copiii!”) ori înlocui. În loc de Cointreau puteți utiliza un alt triple sec sau un banal lichior de portocale, iar în ce mă privește, rachiul pe care l-am folosit a fost de cireșe negre (n-aș crede că a fost vreo diferență semnificativă). Și să nu uit: carnea absoarbe mult mai bine aromele când e caldă, așa că ar fi bine să nu așteptați prea mult până să o puneți la marinat.

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată de portocale cu avocado Salată de morcovi cu portocale Salată creolă de fructe Salată de sfeclă roșie cu portocaleSalată de sfeclă roșie cu portocale

  • creola, piept, portocale, pui, salata

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved