• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salată Coleslaw

Feb 28, 2013 costachel Mâncăruri cu varză, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post, Rețete de salate, Rețete ovo-lacto-vegetariene, Salate de varză 0


Salata de varză coleslaw

De fapt, între noi fie vorba, formularea salată coleslaw e cam pleonastică. Și asta deoarece termenul coleslaw reprezintă forma anglicizată a flamandului koolsla, adică o prescurtare de la koolsalade, care nu înseamnă altceva decât salată de varză. Drept pentru care îmi cer scuze pentru titlu, dar dacă mi s-a părut mult mai explicit decât un simplu coleslaw, ce era să fac?

Un strop de istorie…

Trecând însă peste aspectele filologice ale problemei, să notăm că această salată e foarte populară în America de Nord (SUA&Canada). „Vinovați” sunt olandezii care au fondat Nieuw-Amsterdam (da, actualul New York!) și care cultivau varză pe malul Hudson-ului. Din care făceau, printre altele, și mai sus-menționata koolsla. Drept pentru care americanii consideră coleslaw ca fiind un preparat culinar american, ignorând cu seninătate faptul că salate de varză sunt atestate în Europa încă din vremea Imperiului Roman.

Altminteri, primul care semnalează o astfel de salată în America (fără maioneză, că nu trecuse încă Oceanul!) este exploratorul și savantul scandinav Pehr (Peter) Kalm, în jurnalul său publicat sub titlul En Resa til Norra America (Călătorii în America de Nord, Stockholm, 1753-1761). Era vorba despre „o salată neobișnuită” cu un gust „mai bun decât și-ar putea imagina oricine”. „Varză…tăiată în fâșii lungi și subțiri”, stropită cu un sos făcut cu ulei, oțet, sare, piper și foarte bine amestecată, pentru ca uleiul să fie distribuit cât mai uniform.

Când a ajuns maioneza să fie un ingredient cvasi-obligatoriu, e mai greu de spus. Cert este doar că, inițial, exista și o variantă caldă a acestei salate, cu unt topit (acest warm slaw se mai întâlnește și azi, dar mult mai rar). Iar ouăle (murate!) apăreau inițial doar ca decor.

… o sumedenie de variante…

În zilele noastre, sub numele de coleslaw se ascund, practic, cam toate salatele de varză întâlnite pe continentul nord-american. În principiu, e vorba de varză tăiată fâșii, deseori însoțită de ceapă tocată și morcovi rași, totul amestecat cu maioneză.

Dar variantele încep de la modul de tăiere (care poate fi „bob de orez” atât pentru varză, cât și pentru morcovi) și continuă cu sosul, care poate fi și o vinegretă simplă (pentru o variantă „light”, cum ar zice americanii, de post, cum am zice noi), și o smântână acrită cu oțet ori zeamă de lămâie, dar și un amestec făcut din părți egale de maioneză și zară (ăsta e lichidul rămas de la prepararea untului, anglo-saxonii îi zic buttermilk, iar francezii babeurre). Acest din urmă sos e considerat de unii ca fiind cel clasic pentru coleslaw, poate și din cauză că, zice-se, e cel folosit de KFC. Și, în America fiind noi, în mai toate variantele de sos de mai sus își poate face apariția și ketchup-ul.

Cât despre celelalte ingrediente care-și pot face apariția prin această salată de varză, aici nebunia e totală. Mere, ananas, ridichi, ardei grași, diverse semințe ori chiar brânză ori șuncă, iar enumerarea cu siguranță nu e completă.

Dar nu putem încheia acest capitol fără a menționa că varza poate fi și din cea roșie (sau se utilizează un amestec în părți egale de albă&roșie), iar mai recent a apărut și broccoli slaw, care folosește, evident, brocoli crud în loc de varză. Însă, desigur, variantele ar mai putea continua.

… o rețetă de coleslaw…

Bun, după atâta vorbărie probabil că vi s-a făcut și foame, așa că vă rog să notați că la coleslaw-ul din poza de mai sus au participat

1/2 varză,
1 morcov mare,
1 ardei kapia,
câteva fire de ceapă verde,
maioneză dintr-un gălbenuș,
puțin mărar, mai mult pentru față.

Odată toaleta legumelor făcută, se taie subțire varza și ardeii, mărunt ceapa și mărarul, iar morcovul se dă prin răzătoarea fină. Se amestecă toate cu maioneza și se servește imediat.

Dacă însă trebuie să preparați salata cu ceva timp înainte, atunci ar fi bine să frecați varza cu sare, să o lăsați în pace vreo oră și să o stoarceți bine. Că dacă nu, zeama cu pricina sigur va bălti prin castronul cu salată și nu-i chiar frumos.

… și câteva utilizări

În principiu, coleslaw apare pe masă ca o salată-garnitură, alături de grătar ori pui fript (ba, în Midwest, cică apare și lângă pește prăjit). Dar este deseori folosit și ca ingredient pentru sandviciuri (v-am povestit deja despre Rachel sandwich, una din variantele de Reuben Sandwich). Și, deloc în ultimul rând, garnisește deseori vreun hamburger ori vreun hot-dog.

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată de varză albă și roșie, cu nuci și oțet balsamicSalată de varză albă și roșie, cu nuci și oțet balsamic Salata de cartofi cu spanacSalată de cartofi cu spanac Salata de cartofiSalată de cartofi (de toamnă) Salată de pui cu orez și legumeSalată de pui cu orez și legume

  • ceapa, ceapa verde, maioneza, morcovi, salata, varza, varza rosie

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved