• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salată bulgărească

Aug 08, 2008 costachel Rețete, Rețete de salate, Rețete lacto-vegetariene, Rețete tradiționale românești 2


Salată bulgărească

De ce s-o fi numind salată bulgărească, n-am să înțeleg niciodată, bănui doar că din cauza culorilor ei roșu-alb-verde, identice cu ale steagului bulgăresc. Glumesc, firește, sigur că știu că salata asta (altminteri răspândită, cu inerente variante, din Grecia până-n Europa Centrală) e foarte asemănătoare cu Shopska, numai că e interpretată românește, fără măsline, cu mai puțină brânză, dar cu ardei iute, usturoi și mărar (și că veni vorba, versiunea noastră e mai apropiată, de pildă, de cea sârbească). În fine, asta contează, până la urmă, mai puțin, cert este doar faptul că vorbim aicea de o salată-garnitură foarte populară în toată țara, lucru care n-are decât să ne bucure, că-i tare bună.

Cum e foarte greu să stabilești câtă salată bulgărească mănâncă fiecare, să zicem doar că ne trebuie vreo

4 roșii,
1 ceapă mare,
2 castraveți,
2 ardei grași,
1 ardei iute,
3-4 căței de usturoi,
200 g telemea (mai sărată și mai uscată),
ulei,
oțet (sau zeamă de lămâie),
sare,
piper,
mărar și pătrunjel.

Toate legumele se taie felii subțiri (usturoiul în feliuțe transparente, dacă se poate), se pun în salatieră, se toarnă peste vinegreta bătută bine (ulei, oțet, piper și sare, dar asta din urma cu grijă, că mai vine și telemeaua), se presară brânza rasă și verdeața, se amestecă vârtos și cu asta basta. A, dacă mai aveți răbdare, lăsați salata, acoperită, vreo doua ore în frigider, să se combine bine aromele între ele și să se facă zeamă mai multă. Pierde aspectul, dar câștigă gustul. Dacă nu va priește (sau nu vă place) oțetul, înlocuiți-l repede cu zeamă de lămâie.

În rest, cum s-o mâncați și ce să beți la ea, nu vă mai spun, că sigur știți. Și că veni vorba de aspectul care se pierde, ați încercat vreodată la salata asta să tăiați roșiile și castraveții cubulețe?

Revenind însă la discuția inițială (ca să închidem mai bine cercul): da, tot salată bulgărească este, la o adică, și varianta cu ouă, șuncă și măsline, numai că e sigur din import, e Ovcharska (salata ciobanului) și e musai salată-aperitiv. Dar asta, vorba lui Kipling, este o altă poveste.

Update: uite că nu băteam deloc câmpii la început, când vorbeam despre culorile steagului bulgăresc. Radio Bulgaria, sub semnătura Tanyei Harizanova, confirmă faptul că nimic nu e întâmplător pe lumea asta. Shoppe salad  a apărut pentru prima oară într-o carte de bucate publicată în timpul regimului comunist de la Sofia, sub semnătura ministrului comerțului (care răspundea și de turism). A devenit simbolul restaurantelor Balkantourist după 1960, inclusiv (sau mai ales) datorită culorilor. Iar înaintea celui de-al doilea război mondial, în nicio carte cu rețete bulgărești nu a figurat vreo salată asemănătoare. Gustoasă și inteligentă propagandă, nimic de zis!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată grecească (Horiatiki) Salata niçoise Salată de vineteSalată de vinete, tot în trei variante Salata de cartofiSalată de cartofi (de toamnă)

  • ardei, castraveti, ceapa, reteta, rosii, salata, telemea, usturoi

2 thoughts on “Salată bulgărească”

  1. anonymus 13/08/2013 at 13:40

    Exceptional explicat maestre. Rafinamentul expunerii (despre o banală salata bulgăreasca, la urma-urmei) spune multe despre autor. Sănătate si să auzim de bine stimabile.

    Reply ↓
    1. costachel Post author13/08/2013 at 16:06

      Sunteți prea amabil 🙂 Toate cele bune și dumneavoastră!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală
  • kmy on Plăcintă dobrogeană
  • Sandwich-uri cu sos bolognese si parmezan – Pruncu on Tartine calde cu carne la cuptor
  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • Doina on Plăcintă dobrogeană

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved