• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Să fie oare apa minerală carbogazoasă dăunătoare pentru sănătate?

Mar 12, 2015 costachel Mozaic, Nutritie 2


Apa minerala carbogazoasa

Este oare apa minerală carbogazoasă la fel de bună pentru organism ca și apa plată? Întrebare poate părea stupidă. Și totuși, circulă pe net destule teorii care susțin că apa „cu bule” ar cauza erodarea smalțului, ar dăuna calciului din oase și ar cauza sindromul de colon iritabil.

Desigur, aceste zvonuri n-au apărut chiar din senin, ci în urma unei campanii duse printre americani, menită să-i facă să renunțe la băuturile dulci carbogazoase. După cum spune ziarista Tracy Miller în The New York Daily News, „apa minerală carbogazoasă este des citată ca o băutură sănătoasă, recomandată în cazul în care doriți să renunțați la sucurile acidulate”.

„N-are zahăr, n-are calorii și vă hidratează. N-are în plus decât bioxid carbon”, spune Kerry Gans, o nutriționistă din New York. „Carbonatarea nu atacă oasele. În schimb, alte ingrediente care sunt prezente în băuturile dulci carbogazoase, da.”

De aceeași părere este și Kristi King, o dieteticiană din Texas. „Există un mit care susține că oasele au de suferit din cauza carbonatării. Dar niciun studiu n-a dovedit așa ceva”. La fel stau lucrurile și în ceea ce privește dinții. „Eroziunea dentară este provocată de băuturile dulci, datorită amestecului de zahăr și acid. Nu e cazul apei minerale, care nici nu are o aciditate atât de mare.”

E drept, acidul carbonic provoacă anumite inconveniente stomacale, printre care balonarea și flatulența. Și nu strică niciodată să verificați eticheta: dacă aveți anumite afecțiuni, unele minerale prezente în apă s-ar putea să nu vă facă bine. Însă asta e valabil, firește, și în cazul apei plate.

Cred că sunteți de-acord că de-aici și până la strigătele alarmiste cu oasele, dinții și colonul e cale lungă… Dar ce nu fac unii ca să-și vândă, în continuare, apa cu zahăr și chimicale 🙂

S-ar putea să vă intereseze și:

Cola light sanatateDe ce este Cola Light un dezastru pentru sănătate? 100 de alimente bune pentru sanatate bere sanatateUluitoarele beneficii pentru sănătate ale berii Băuturile carbogazoase „light” sunt mai periculoase pentru sănătate decât cele normale

  • ape minerale, sanatate

2 thoughts on “Să fie oare apa minerală carbogazoasă dăunătoare pentru sănătate?”

  1. o femeie 26/03/2015 at 17:24

    dioxid de carbon este si in aer, si ajunge in gura zi de zi – il expiram.

    Reply ↓
    1. der ber 23/08/2016 at 11:24

      una e in gura alta e in stomac si intestine ***

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved