• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Să fie fructele și legumele congelate mai bune decât cele proaspete?

Oct 11, 2013 costachel Mozaic, Nutritie 7


Legume congelate

Fructele și legumele congelate par să fie mai bune decât cele în stare proaspătă. Motivul? Ele ar conține mai multe vitamine și antioxidanți. Aceasta este concluzia la care au ajuns recent două studii independente, care arată că, în două din trei cazuri, vegetalele congelate au obținut scoruri mai bune în ceea ce privește conținutul de antioxidanți, inclusiv vitamina C, polifenoli, antociani, luteină și beta-caroten.

Trebuie însă făcută o precizare: au fost considerate „proaspete” fructele și legumele din super- și hypermarketuri, care au deja o „vârstă” de câteva zile bune, dacă nu chiar săptămâni, înainte de a ajunge pe raft. Evident că ele își pierd din calități în fiecare zi din acest interval. În schimb, congelarea vegetalelor se produce foarte rapid după recoltare, ceea ce le permite să păstreze un nivel mai ridicat de substanțe nutritive până în momentul consumului.

Două echipe, una de la Leatherhead Food Research și alta de la University of Chester, au realizat 40 de teste comparative pentru a măsura nivelurile nutriționale ale produselor congelate și, respectiv, a celor proaspete, păstrate timp de (doar) 3 zile în frigider. Rezultatele au demonstrat că, în aceste condiții, consumul de produse proaspete rămâne opțiunea cea mai sănătoasă, dar cele congelate pot fi aproape la fel de bune, ba uneori chiar și mai bune.

„Opinia conform căreia produsele proaspete ar fi întotdeauna mai bune decât cele congelate este greșită. Rezultatele au demonstrat că valorile nutriționale sunt comparabile”, a declarat dr. Rachel Burch, de la Leatherhead Food Research.

Echipa ei a descoperit că brocoli în formă congelată are valori superioare de vitamină C și luteină, iar conținutul de beta-caroten e de patru ori mai mare decât în cazul versiunii proaspete, care însă are un nivel mai ridicat de polifenoli. Morcovii congelați au de 3 ori mai multă luteină și de 2 ori mai mult beta-caroten. Cifrele au fost similare în cazul căpșunelor, conopidei și a mazărei. În schimb, spanacul proaspăt a avut, în toate cazurile, rezultate mai bune.

Explicația e simplă, susține profesorul Graham Bonwick de la University of Chester. Produsele proaspete sunt deseori transportate pe distanțe lungi, ceea ce implică o durată mare de stocare înainte de consum.

Trebuie totuși făcută o precizare. Aceste studii, declarativ independente, au fost totuși finanțate de către British Frozen Food Association. Cu toate acestea, ele confirmă faptul că metodele rapide de congelare au unele avantaje semnificative, inclusiv în ceea ce privește micșorarea pierderilor de substanțe nutritive.

Că despre fructele și legumele „proaspete”care stau cu zilele și chiar săptămânile pe rafturile supermarketurilor ne-am cam lămurit…

S-ar putea să vă intereseze și:

Program generos de promovare pentru fructele și legumele proaspete românești Piața OborVor dispărea din piețe fructele și legumele din import? Băuturile carbogazoase „light” sunt mai periculoase pentru sănătate decât cele normale Cele mai bune cocktail-uri din New York

  • congelare, fructe, legume, Nutritie, sanatate, studiu

7 thoughts on “Să fie fructele și legumele congelate mai bune decât cele proaspete?”

  1. Gurmandel 11/10/2013 at 15:10

    Bine spus ca “proaspat” in hypermarket inseamna de fapt saptamini de pastrare cu tot felul de substante conservante…
    Altfel, tare ma indoiesc ca o leguma scoasa din pamint sau un fruct cules pot fi mai putin vitaminizante decit ce este pus la pastrare in congelator…

    Reply ↓
    1. costachel Post author11/10/2013 at 15:14

      Evident că nu. De asta am ținut și eu să subliniez aspectul. De altfel, nici n-ar avea cum 🙂
      Dar e bine de știut că, uneori, parcă-i mai bine să iei o congelătură decât o legumă (sau o fructă) de o prospețime îndoielnică…

      Reply ↓
      1. Gurmandel 11/10/2013 at 15:16

        Asa este… Decit sa iei din hypermarket ceva “proaspat” mai bine iei ceva congelat… Cu unele exceptii in favoarea celor de la Auchan si Mega Image care chiar au legume proaspete romanesti uneori in rafturi. Ca ceva “proaspat” din Turcia sau Spania sau Olanda nu prea inteleg cum pot fi… 😀

        Reply ↓
        1. costachel Post author11/10/2013 at 15:21

          Dimineață le-am scos din pământ, maică… 🙂

          Reply ↓
          1. Gurmandel 11/10/2013 at 15:23

            Corect… Dimineata! Si ele au stat pe vapor o saptamina prin frigidere, stropite fiind cu tot felul de porcarii care le coc le pastreaza, le inebunesc…

  2. arakelian 16/10/2013 at 10:33

    modul de congelare industrial (la -18gr, unele se congeleaza rapid etc) conserva cea mai mare parte a calitatilor. Cu atat mai mult cu cat unele fabrici au acces la produse la 1-2 ore dupa recoltare. Dar asta nu e regula pt toate produsele congelate!!!
    Avantajul romanesc este ca avem produse de calitate, si o vara lunga (eu compar cu tarile nordice). Acestea sunt clar mult mai bune calitate – decat cele din supermarket, cat si decat cele congelate.
    Iarna, cea mai buna sursa ramane tot cea traditionala, cu conserve preparate. Pana la urma, stramosii nostri au trait bine, si sanatos, fara turcisme. Pt cine e prea comod, solutii temporare sunt si legumele congelate.

    Reply ↓
  3. Alexandra 23/10/2013 at 13:49

    Pentru mine, un mare avantaj e ca cele congelate pot fi pastrate si nu risc sa cumpar, de exemplu spanac proaspat dar din cauza ca trebuie sa lucrez tarziu 3-4 seri consecutive si nu apuc sa il gatesc, ajunge sa se strice si sa trebuiasca sa il arunc. Cele congelate, chiar daca si-au mai pierdut din calitatile nutritionale, tot sunt un aliment sanatos si le pot cumpara si gati oricand.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved