• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Rulouri de andive cu jambon

Jan 14, 2012 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete de aperitive 2


Vă spuneam, cred, și altă dată, că andivele sunt, de departe, legumele mele preferate din luna ianuarie. Și chiar dacă de obicei le prefer sub formă de salată (simplă, cu smântână bătută cu zeamă de lămâie, sărată și piperată), uneori ele se mai transformă și în mâncăruri propriu-zise (mă rog, mai mult antreuri, dar să trecem…). Iar una din variantele cele mai simple și mai gustoase mi se pare cea care urmează mai la vale. Ia să vedem!

4 andive mari (sau 8 mici),
8 felii de jambon (șuncă de Praga etc.),
150 g cașcaval ras,
1/2 l sos alb (sau Bechamel),
unt (pentru uns tava și presărat deasupra),
sare și piper.

Ungeți cu unt un vas ceramic (sau de Jena) și dați drumul cuptorului să se încălzească (la 200ºC).

Eliminați baza andivelor și eliminați primele foi dacă-s veștede (nu le spălați, că se amărăsc). Dacă-s mici, lăsați-le-n pace, dacă-s mari, tăiați-le în două, pe lung. Fierbeți-le în aburi 25 de minute.

Încălziți sosul, amestecați-l cu 100 g brânză rasă și, când aceasta s-a topit, stingeți focul.

Sărați și piperați andivele, apoi rulați-le pe fiecare în felia corespunzătoare de jambon. Puneți-le în vasul uns, napați cu sosul, presărați restul de brânză și bucățele mici de unt.

Băgați totul la cuptor pentru 20 de minute. Dacă aveți grill, ultimele 5 minute de coacere îi sunt dedicate.

Firește că ultimele 50 g cașcaval ar putea fi înlocuite cu parmezan, după cum și un surplus de șuncă, tăiată zaruri de table și repartizată și ea pe lângă rulouri, n-are ce să strice. Nu insist, variantele pot fi numeroase, vreau doar să mai precizez că, dacă n-aveți cum să fierbeți andivele în aburi, atunci măcar opăriți-le vreo 10-15 minute în apă sărată clocotită și apoi scurgeți-le cât de bine (andivele trebuie fierte în prealabil, indiferent în ce variantă, ca să fie eliminat lichidul din ele dinainte, să nu mai aibă ce ieși din ele în timpul gratinării)

Vinul? Nu știu, chestie de gust. Dacă mă-ntrebați pe mine, o dată s-ar putea să vă spun un alb sec ușor și onctuos (Chardonnay, de pildă), altă dată un rozé proaspăt și nu prea acid, așa că decizia finală vă aparține.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Default ThumbnailSalată de andive cu smântână Sunca JambonJambon de casa Salată de andive, mere, nuci și roquefort Frigarui crocante de pui cu jambonFrigărui crocante de pui cu jambon

  • andive, cuptor, gratinare, jambon, rulouri, sos alb, sunca, sunca de praga

2 thoughts on “Rulouri de andive cu jambon”

  1. aphextwinz 15/01/2012 at 12:32

    Don Costachel, sunteti de groaza. Am facut reteta acum cativa ani (buni) cred ca identica si chiar poza sectiunii a iesit aproape identica. Nu mai tin minte inspiratia mea (carte, ingredientele din frigider, chiar nu mai retin) dar comunic publicului cititor ca e o reteta care merita facuta, iaca poate iau andive si o repun in practica.

    Nu pun link, precis gasiti reteta, sunt sigura ca nu e a mea, dar e tot fara inspiratie, incercati odata un risotto cu andive, daca se poate si cu creveti, e “mortal”, parol.

    Reply ↓
  2. costachel Post author15/01/2012 at 13:52

    Am notat 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved