Ceva mai complicate par aceste rulouri cu ciuperci și cârnați dar, vă asigur, rezultatul va întrece orice așteptări. Înainte de a purcede însă la treabă, să vă mai spun un mic secret, ținând cont că printre ingredientele de mai jos și ciuperci uscate. Dacă n-aveți, nu-i nici o problemă, înmulțiți cantitatea cu 10 și veți ajunge la gramajul ciupercilor proaspete pe care le veți folosi. De ce-i mai bine totuși să folosim și uscate? Foarte simplu, pentru că în cazul lor parfumul s-a concentrat prin deshidratare, așa că aroma și savoarea mâncării vor avea numai de câștigat Și cu asta basta, la munca!
8 felii de carne de vițel (circa 600 g), 25 g ciuperci uscate, 300 g ciuperci proaspete de cultură (champignon), 80 g unt, 80 g cârnați proaspeți, 80 g șuncă, 1 cățel de usturoi (sau mai mult, după gust), 1 lingură de făină, 2 linguri de coniac, 3 linguri de smântână, 1 legătură de pătrunjel, sare și piper.
Puneți mai întâi ciupercile uscate la înmuiat, în apa călduță. Curățați-le pe cele proaspete, spălați-le, uscați-le cu grija și tăiați-le feliuțe.
Topiți 40 g unt într-o tigaie, adăugați ciupercile proaspete și usturoiul. Căliți totul la foc mare (dar nu exagerat, să nu se ardă untul) 2-3 minute. Puneți în tigaie și ciupercile înmuiate, bine scurse și fin tocate, sărați, piperați, micșorați focul, presărați pătrunjelul tocat mărunt și continuați fierberea pana când ciupercile sunt aproape gata. Puneți deoparte 2/3 din amestec.
La ciupercile rămase adăugați șunca tocată mărunt, din cuțit, și cârnații, curățați de pieliță și zdrobiți cu furculița. Amestecați bine și ungeți cu aceasta compoziții feliile de carne. Rulați, fixați cu scobitori sau legați cu sfoară, presărați cu făină și rumeniți rulourile în untul rămas, câte 2 minute pe fiecare parte.
Stropiți cu coniac, adăugați apa în care s-au înmuiat ciupercile (bine filtrată) sau supă, puneți capacul și fierbeți totul circa 20 de minute, la un foc mijlociu spre mic. Dacă lichidul scade prea mult, mai turnați puțina supă caldă. Când s-a frăgezit carnea, adăugați ciupercile rămase și smântâna, amestecați, mai fierbeți câteva minute și cu asta basta.
Serviți aceste rulouri cu ciuperci calde (dar nu fierbinți) și turnați-vă în pahare un Merlot de prin Dealul Mare. Presupun că, în afara de un piure de cartofi și de o mare salată, altceva nici că vă mai trebuie.