Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o verdeață specific mediteraneană, ale cărei frunze, asemănătoare întrucâtva cu acele de brad, se folosesc în combinație cu carnea de iepure, vițel și pasăre. Este însă extraordinar pentru a aroma carnea de miel și de oaie, alături de usturoi, deoarece maschează aroma specifică a acestei cărni.
Rozmarinul trebuie folosit însă cu precauție, deoarece parfumul său foarte puternic devine repede dominant.
Dacă-i uscat, căutați varianta cu acele întregi, fiindcă cea măcinată e, de obicei, oribilă. Dacă îl găsiți proaspăt (și e sensibil mai bun așa), nu-i rău să rețineți că puteți aroma fripturile la grătar băgând în jar crenguțe întregi de rozmarin.
Altminteri, se pare că la noi chestia aia cu „foaie verde rozmarin” a rămas doar în folclor și prea puțin în farfurie.
În alte limbi: romarin (fr.), rosemary (engl.), rosmarino (it.), romero (sp.), rosmarin (germ.)