• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Rizoto cu morcovi, portocale și migdale

Oct 15, 2012 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete cu orez, Rețete lacto-vegetariene, Rizoto 0


Rizoto cu morcovi, portocale si migdale

Ei, da, știu, încă din titlu acest rizoto cu morcovi, portocale și migdale anunță că e, cel puțin!, deosebit (ca să nu zic ciudat). Dar să știți că veți descoperi în farfurie o mâncare extraordinară, dulce-acrișoară (firește!), care vă va bucura chiar dacă nu faceți parte din categoria lacto-vegetariană. Și dacă vă mai spun că se face și tare simplu, bașca din ingrediente ieftine și la îndemâna tuturor, presupun că sunteți de acord cu mine: e vorba de o preparație care merită încercată măcar o dată. După care veți putea decide în deplină cunoștință de cauză dacă merită introdusă în panoplia rețetelor dumneavoastră familiale.

300 g orez cu bob rotund (Arborio sau Carnaroli),
1 ceapă mică,
2 morcovi,
1 portocală,
50 g migdale,
100 ml vin alb sec,
supă limpede de legume, caldă (cam 1,2 l, în principiu, dar aproape întotdeauna e „cu bătaie”)
60 g unt,
2 linguri de parmezan (plus încă un supliment, de pus pe masă),
sare și piper.

Opăriți scurt migdalele, curățați-le de pielițe. Rumeniți-le ușor (nu exagerați!) în cuptor. Tocați-le mare, dar puneți deoparte câteva dintre ele pentru decor.

Spălați bine portocala, radeți coaja (doar partea portocalie). Curățați-o, desfaceți feliile, dați-le jos pielița (dacă portocala a fost ținută până atunci în frigider e mai ușor).

Curățați și spălați morcovii, tăiați-i rondele subțiri. Opăriți-le în apă sărată 3 minute și scurgeți-le bine.

În fine, ca să ne apucă și de treaba propriu-zisă, curățați ceapa și tocați-o mărunt. Încingeți cam 40 g de unt într-o cratiță cu fundul gros și începeți călirea. Adăugați și orezul, prăjiți-l și pe el împreună cu ceapa câteva minute, apoi stingeți cu vinul. Adăugați coaja rasă de portocală și, când vinul s-a evaporat, continuați ca la orice rizoto, adăugând câte un polonic de supă atunci când lichidul pus mai-nainte a fost absorbit de orez.

Când ziceți că v-au mai rămas cam 10 minute de fierbere (adică după vreo zece minute, să zicem), adăugați migdalele tocate și rondelele de morcov. Și știu că probabil nu-i cazul, dar îmi fac datoria și vă reamintesc faptul că trebuie să amestecați tot timpul, iar rizoto-ul e gata atunci când a căpătat cunoscuta consistență cremoasă, dar bobul de orez este încă al dente.

La final, reglați sarea, piperați după gust, puneți untul rămas, parmezanul proaspăt ras și amestecați pentru ultima oară. Serviți imediat, decorând fiecare porție cu feliile de portocală și cu migdalele întregi păstrate. Și puneți și niște parmezan suplimentar pe masă, că aproape întotdeauna se găsesc amatori.

Ca variante ale acestui rizoto cu morcovi, nu-mi vine în cap, deocamdată, altă idee decât că ar merge și niște stafide (sper să nu uit, data viitoare).

Cât despre vin, probabil că un Chardonnay parfumat și onctuos ar fi perfect, atât în pahar, cât și în cratiță. Deși s-ar putea ca data viitoare să caut, măcar de-un test, un Pinot Gris.

S-ar putea să vă intereseze și:

Rizoto de puiRizoto cu pui Rizoto cu trufeRizoto cu trufe Rizoto cu peste afumatRizoto cu pește afumat Supa crema de morcovi si portocaleSupă-cremă de morcovi și portocale

  • migdale, morcovi, orez, portocale, rizoto

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved