Ce-aș putea spune, pe scurt, despre acest rizoto năstrușnic? Păi, mai întâi, e cât se poate de modern (că doar n-am să spun trendy) prin combinația dulce-sărată-afumată de gusturi pe care ne-o oferă. Dar poate și mai important e faptul că vorbim despre o rețetă simplă, foarte gustoasă, deloc scumpă și care poate fi pusă pe masă cam în orice împrejurare. Drept pentru care, zic eu merită încercată măcar o dată. Că după aia, sigur vor exista solicitări de repetare!
400 g orez, 250 g boabe de porumb congelate, 1 ceapă (sau, și mai bine, 2 hașme), 1 pahar de vin alb sec (150 ml), 1,2 l supă limpede, 100 g costiță afumată, 6 frunze de salvie, 50 g pecorino (sau parmezan), unt, ulei extravirgin de măsline, sare și piper.
Curățați ceapa, tocați-o mărunt. Tăiați costița fâșiuțe subțiri. Tocați (mai mare) și salvia. Căliți-le pe toate, la foc potrivit, în unt (50 g, să zicem) stropit cu vreo 2 linguri de ulei.
Adăugați orezul, continuați prăjirea vreo două minute (amestecând) și stingeți cu vinul.
Fierbeți rizoto-ul cam 20 de minute, adăugând câte un polonic de supă pe măsură ce orezul înghite aproape complet lichidul pus anterior. Pe la jumătatea fierberii, adăugați boabele de porumb.
Când orezul a atins consistența dorită, reglați de sare și piper, adăugați brânza, încă 20 g unt, amestecați bine și serviți imediat.
Și nu pot să închei înainte de a vă spune că de calitatea costiței depinde foarte mult reușita preparatului final, după cum și supa va da un gust diferit în funcție de materia primă din care a fost confecționată (legume, pasăre, vită sau chimicale).
Cât despre vin, în principiu cam orice alb sec va face casă bună cu acest rizoto cu boabe de porumb, costiță afumată și salvie. V-aș recomanda, totuși, un Chardonnay (ca să se împace cu untul), de preferință baricat (ca să se simtă bine și costița).
arata dumnezeieste…
Un risoto perfect !
Arata foarte bine acest tip de mancare. Nu am combinat niciodata porumbul cu orezul, dar merita sa incerc!