• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Rizoto cu boabe de porumb, costiță afumată și salvie

Jan 20, 2014 costachel Rețete, Rețete cu orez, Rizoto 3


Rizoto cu boabe de porumb, costiță afumată și salvie

Ce-aș putea spune, pe scurt, despre acest rizoto năstrușnic? Păi, mai întâi, e cât se poate de modern (că doar n-am să spun trendy) prin combinația dulce-sărată-afumată de gusturi pe care ne-o oferă. Dar poate și mai important e faptul că vorbim despre o rețetă simplă, foarte gustoasă, deloc scumpă și care poate fi pusă pe masă cam în orice împrejurare. Drept pentru care, zic eu merită încercată măcar o dată. Că după aia, sigur vor exista solicitări de repetare!

400 g orez,
250 g boabe de porumb congelate,
1 ceapă (sau, și mai bine, 2 hașme),
1 pahar de vin alb sec (150 ml),
1,2 l supă limpede,
100 g costiță afumată,
6 frunze de salvie,
50 g pecorino (sau parmezan),
unt,
ulei extravirgin de măsline,
sare și piper.

Curățați ceapa, tocați-o mărunt. Tăiați costița fâșiuțe subțiri. Tocați (mai mare) și salvia. Căliți-le pe toate, la foc potrivit, în unt (50 g, să zicem) stropit cu vreo 2 linguri de ulei.

Adăugați orezul, continuați prăjirea vreo două minute (amestecând) și stingeți cu vinul.

Fierbeți rizoto-ul cam 20 de minute, adăugând câte un polonic de supă pe măsură ce orezul înghite aproape complet lichidul pus anterior. Pe la jumătatea fierberii, adăugați boabele de porumb.

Când orezul a atins consistența dorită, reglați de sare și piper, adăugați brânza, încă 20 g unt, amestecați bine și serviți imediat.

Și nu pot să închei înainte de a vă spune că de calitatea costiței depinde foarte mult reușita preparatului final, după cum și supa va da un gust diferit în funcție de materia primă din care a fost confecționată (legume, pasăre, vită sau chimicale).

Cât despre vin, în principiu cam orice alb sec va face casă bună cu acest rizoto cu boabe de porumb, costiță afumată și salvie. V-aș recomanda, totuși, un Chardonnay (ca să se împace cu untul), de preferință baricat (ca să se simtă bine și costița).

S-ar putea să vă intereseze și:

Rizoto de puiRizoto cu pui Rizoto cu peste afumatRizoto cu pește afumat Rizoto cu trufeRizoto cu trufe Rizoto cu morcovi, portocale si migdaleRizoto cu morcovi, portocale și migdale

  • costita, orez, porumb, rizoto

3 thoughts on “Rizoto cu boabe de porumb, costiță afumată și salvie”

  1. roxana 20/01/2014 at 14:46

    arata dumnezeieste…

    Reply ↓
  2. Maria 21/01/2014 at 10:07

    Un risoto perfect !

    Reply ↓
  3. Adriana 30/01/2014 at 00:17

    Arata foarte bine acest tip de mancare. Nu am combinat niciodata porumbul cu orezul, dar merita sa incerc!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved