• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Rețeta de porumbel la tavă a lui Păstorel

Mar 07, 2009 costachel Fripturi la cuptor, Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete de fripturi, Rețetele lui Păstorel 7


Porumbel Pastorel

Friptura de mai jos este, după știința mea, singura rețetă povestită în versuri (și, dacă ma înșel, contează prea mult?). O mâncare excelentă, la care nu pot adăuga decât că garnitura sunteți absolut liberi s-o alegeți dumneavoastră, tigaia o veți înlocui cu o tava (n-a găsit alta rimă!), iar „a cinătui“, pentru cei ce nu cunosc acest arhaism, înseamnă a curăța și a tăia în bucăți, pentru a pregăti mâncarea (se refera, de obicei, la păsări și pești). A, și dacă sunteți pasionați (și) de filologie, aflați că vine de la csinált (magh.), = preparat, posibil contaminat și cu činiti (sl.), = a aranja.

Iei un hulub decapitat
Ales din cei mai grași, firește,
Scoți penele. Cinătuiește
Apoi sărează delicat.

Și nu uita un amănunt:
Tăind, spre-al înveli, o fină
Felie albă de slănină
Să-i pui în coș și-un pic de unt.

Pe urmă, c-un cuțit ce taie
Cioplește cu îndemânare
Vreo opt sau nouă bețișoare
Și le așează în tigaie

Hulubul cel cu unt umplut
Pe-acest grătar improvizat
Într-un cuptor va fi lăsat,
La foc domol și susținut

Și, ca sa-i tragi din plin folosul,
Când slăninuța s-a prăjit
Îl scoți afara negreșit
Fără să uiți să torni și sosul.

Cu un vin roș în păhărel
Friptura e o delectare,
Deci îți urează poftă mare
Al dumitale

Păstorel

S-ar putea să vă intereseze și:

Friptura de miel la tava cu usturoiFriptură de miel la tavă cu usturoi Costita de porc la tava Pulpă de porc umplută, la tavă, cu sos de struguri Pui la cuptor cu rosiiPui la cuptor cu roșii

  • cuptor, friptura, porumbel, tava

7 thoughts on “Rețeta de porumbel la tavă a lui Păstorel”

  1. aphextwin 07/05/2010 at 11:54

    Ah, Pastorel, am vrut sa spun ca imi place “casa noua” si m-am folosit de ocazia asta. E frumos aranjat site-ul, si blogul era in regula dar parca e mai primitor aici.

    Neputand sa imi arog cu nesimtire talente de nici un fel apropiate cu ale maestrului Pastorel, am facut si eu o reteta in versuri, fireste ca inspiratia vine mereu vazand ce fac altii. O reteta de ghiveci, nu stiu daca se cade sa pun aici link (e insotita si de fotografii) caci este pe un forum culinar, dar mie imi place cum mi-a iesit, chit ca e destul de veche.

    Felicitari pentru site.

    Reply ↓
    1. Costachel 07/05/2010 at 12:00

      Multumesc frumos de felicitari! Cat despre link, de-acuma ce sa mai zic, pune-l, ca sa vada lumea 🙂

      Reply ↓
  2. Daniela 06/01/2011 at 18:03

    Doamne, ce site! Si mai ales sectiunea asta! Ce descrieir, ce viata, ce parfum! Domnule, jos palaria!

    Reply ↓
    1. Costachel 06/01/2011 at 19:30

      Pai la sectiunea asta meritul e al lui Pastorel, nu al meu 🙂

      Reply ↓
  3. Ioana 20/02/2013 at 16:30

    Multumim, Costachel si Pastorel! Cautam de ceva timp o reteta de gatit “porunghei”!

    Reply ↓
    1. costachel Post author20/02/2013 at 16:31

      Doar pentru Păstorel 🙂

      Reply ↓
      1. Ioana 01/03/2013 at 12:40

        :), dupa ce am scris am citit si “despre Costachel” 🙂

        Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved