• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Rasol de chefal cu sos de capere și usturoi

Apr 08, 2012 costachel Rețete, Rețete cu pește 0


Mai întâi o precizare: bineînțeles că în loc de chefal puteți pune în farfurie cam orice pește fiert (bine, cu condiția să-i placă genul ăsta de preparație), ba chiar s-ar putea să fie mai bună mâncarea cu, să zicem, știucă. Însă asta am avut în frigider, asta am pus în oală, iar cum rezultatul a fost foarte apreciat, cu siguranță am să repet rețeta și cu alte ocazii. Că-i foarte gustoasă și nici greu de făcut nu e, drept pentru care vă invit să vă notați:

Cam 1,2 kg de pește, cu toaleta inițială făcută,
1-2 cepe,
1-2 morcovi,
1 țelină mică,
1 lămâie,
cimbru,
rozmarin,
1 foaie mică de dafin,
piper boabe,
1 lămâie,

iar pentru sos mai aveți nevoie de

70 g unt,
50 g făină,
200 ml smântână,
1 lingură de capere, bine scurse,
1/2 căpățână de usturoi,
sare și piper.

Mai întâi tăiați peștele felii și lăsați-l puțin la sare, să se-ndulcească.

În timpul ăsta, curățați legumele, puneți-le la fiert în vreo 2 litri de apă rece, adăugând sare, piper boabe, puțin rozmarin și cimbru, dafinul și 1/2 lămâie, tăiată și ea bucăți (cealaltă jumătate stoarceți-o, că o să aveți nevoie de suc mai încolo).

Fierbeți supa asta vreo 40 de minute, adăugând pe la jumătate fierberii, dacă e de unde, capul peștelui și alte bucăți inutile rămase de la tăiat.

Strecurați zeama, păstrați, dacă vă plac, morcovul și țelina, puneți din nou la fiert. Când începe iar să clocotească, puneți feliile de pește și fierbeți-le, în clocote cât mai mici, vreo 15-20 de minute, poate și mai mult (depinde și de soiul peștelui, și de dimensiunile bucăților). Oricum, când se desprind înotătoarele fără efort, se cheamă că-i gata, așa că puteți stinge focul.

Încingeți untul într-o crăticioară cu fundul gros, presărați făina, stingeți cu vreo 600 ml zeamă de pește (strecurată, ba chiar și filtrată, dacă se poate) și fierbeți sosul ăsta până când începe să capete un pic de consistență. Stingeți focul, adăugați, puțin câte puțin, smântâna și omogenizați, adăugați usturoiul pisat, caperele, reglați gustul cu sare, piper și zeamă de lămâie, omogenizați încă o dată și cu asta basta, puteți chema oamenii la masă.

Ca garnitură, votez pentru cartofii natur (eventual sprijiniți din flanc de legumele din supă), dar firește că nu oblig pe nimeni. Și să nu uit: puțin pătrunjel presărat în farfurie aduce cu el o prospețime care e cât se poate de binevenită.

Cât despre vin, peștele fiert nu mai cere musai Aligoté, așa că, mai ales ținând cont și de onctuozitatea sosului, am să zic de data asta Chardonnay, cu condiția să nu fie unul din acelea care miros a toate fructele tropicale posibili și imposibile.

S-ar putea să vă intereseze și:

Fileuri de pește pane cu parmezan, capere și pătrunjel Pește cu sos de usturoi Cartofi umpluti cu peste afumatCartofi umpluți cu pește afumat și capere Spaghete cu măsline și capere

  • capere, cartofi, chefal, fierbere, peste, rasol, sos, sos alb, usturoi

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved