Pulpa asta de porc umplută vine să repare, oarecum, o nedreptate făcută strugurilor, în sensul că prea rar sunt ei folosiți în bucătăria românească (excepție făcând, firește, dulciurile). Ei, și taman în acest scop vine repede rețeta de mai jos, una foarte spectaculoasă, dar ușor de făcut, și savuroasă de nu se mai poate. Păi, dacă tot e porcul foarte primitor când e vorba de fructe, de ce să nu profităm?
1 bucata de pulpă de porc, de circa 750 g, 1/2 ceapă, 1/2 morcov, 1/2 ardei gras roșu, 1 felie de pâine, 1 lingură de arahide tocate (neprăjite și nesărate), 1/2 linguriță de ghimbir ras, 50 ml suc de lămâie, unt, sare, piper.
Pentru sos mai aveți nevoie de
1 ciorchine de struguri roșii (cu coaja subțire), 200 ml vin roșu, 1 lingura de unt, coaja de la o jumătate de lămâie (numai partea galbenă, tăiată julienne).
Curățați și tocați fin ceapa și morcovul. Tăiați ardeiul cubulețe. Puneți legumele într-o crăticioară, cu apă cât să le acopere. Lăsați să fiarbă în clocote mici aproximativ 5 minute (legumele trebuie să fie fragede, dar să rămână puțin crocante). Scurgeți apa și treceți totul sub jet de apa rece, ca să opriți coacerea.
Mărunțiți pâinea și înmuiați-o în apa călduță. Scurgeți-o bine și amestecați-o cu legumele; adăugați ghimbirul și arahidele, sărați, piperați și amestecați totul foarte bine.
Încălziți cuptorul. Cu un cuțit bine ascuțit faceți în bucata de pulpă un fel de buzunar, pe lungime, cu grijă ca să nu o tăiați de tot (celelalte trei laturi trebuie să rămână neatinse). Umpleți carnea cu amestecul preparat și stropiți-o cu zeama de lămâie.
Puneți-o într-o tava unsă cu puțin unt și băgați-o la cuptor, la foc iute, timp de 20 de minute. Reduceți flacăra și continuați coacerea până când pulpa este gata.
Între timp pregătiți sosul. Spălați strugurii, tăiați boabele în jumătate pe lungime și scoateți sâmburii. Într-o tigaie mare încălziți untul și sotați strugurii 2-3 minute. Turnați vinul, adăugați coaja de lămâie și lăsați până când vinul începe sa fiarbă. Închideți flacăra și piperați.
Scoateți carnea din cuptor, lăsați-o să se răcorească timp de 10 minute, tăiați-o în felii destul de groase, stropiți cu sosul și serviți imediat.
Ce bem la pulpa noastră umplută? Cel mai bine se potrivește cu un vin roșu sec, rafinat și complex (spuse el, gândindu-se la Pinot Noir).