• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pulpă de porc în pergament

Jan 17, 2009 costachel Fripturi la cuptor, Rețete, Rețete cu carne de porc, Rețete de fripturi 3


O friptură de porc la cuptor foarte simplă, dar excelentă, cam asta urmează mai jos. Orice debutant/debutantă în ale artei culinare își poate ului lesne comesenii cu rețeta pe care o voi depăna azi, dar asta nu înseamnă că nu e o soluție minunată pentru oricine, când timpul disponibil pentru gătit nu prea ne dă afara din casa. Sau, de ce nu, e găselniță perfecta pentru o masa festivă: puneți carnea la cuptor și stați de vorba în liniște cu invitații la cele aperitive, că friptura se face singură. Un singur lucru vă mai spun înainte de a ne apuca de treabă: da, ați putea la o adică înlocui pergamentul cu folie de aluminiu alimentar, dar atunci o să vă iasă mai mult fiertură decât coptură. Să nu spuneți că nu v-am zis!

Aprovizionarea e foarte simplă:

1,2 kg de pulpă de porc (sau cotlet, ca în imagine, sau alta carne macră, într-o singura bucată),
50 g untură (sau, dacă nu, unt, dar din ăla de 80%),
o foaie suficient de mare de pergament (dacă v-ați apucat de gătit mai spre zilele noastre, poate e cazul să vă spun că pe pachet scrie, probabil, „hârtie pentru copt“),
sare,
condimente după gust: piper boabe, ienibahar, coriandru, chimen, (toate zdrobite, nu râșnite!) cimbru, maghiran, salvie, boia, chiar și coajă rasă de lămâie (firește că nu trebuie musai să le folosiți pe toate, după cum la fel de bine puteți adăuga alte arome care vă plac și pe care le-am omis în viteza enumerării).

Prepararea, după cum spuneam e foarte simpla: spălați carnea, uscați-o, frecați-o cu sare și lăsați-o să mediteze la greutățile vieții cam vreo oră.

În timpul ăsta ungeți pergamentul cu grăsime (într-un strat destul de gros) și presărați condimentele (să nu uit: încercați întotdeauna să evitați porcăriile alea gen „amestec de condimente pentru carne de porc“ fiindcă, în imensa majoritate a cazurilor, se bazează pe sare în exces și glutamat de sodiu)

Împachetați pulpa în pergamentul astfel garnisit, strângeți foarte bine marginile, ca să nu pornească sosul la plimbare, puneți totul într-o tavă potrivită și băgați în cuptorul încins dinainte. Mai întâi, 10 minute la foc mare (dar atenție, cel puțin pergamentul pe care îl am eu în casă nu rezistă decât până la 220˚C, așa că aveți grijă!), apoi micșorați flacăra și mai coaceți cam două ore.

Desfaceți apoi pachetul și, dacă vi se pare că ar mai merge puțină rumeneală, stropiți carnea cu sosul format și mai băgați o dată la cuptor, vreo 10-20 de minute.

Când e gata, lăsați-o, ca pe orice altă friptură la tava, să se odihnească vreun sfert de oră, după care tăiați-o în felii și serviți-o imediat.

Garnitura vă las pe dumneavoastră s-o alegeți, însă v-aș ruga ca vinul să fie un Pinot Noir de Dealul Mare.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pulpă de porc umplută, la tavă, cu sos de struguri Cotlet de porc cu ienupar Pulpă de miel cu sos de usturoi MistretFriptura de porc mistret

  • condimente, cuptor, friptura, ienibahar, pergament, porc, pulpa, tava

3 thoughts on “Pulpă de porc în pergament”

  1. tatiana 08/04/2012 at 17:33

    excelent! merge cu garnitura f. simpla (piure, de ex.), pt ca e aromata destul friptura – eu am folosit toate condimentele insirate, mai putin salvia.
    si cred ca merge o salata de varza murata sau de ardei copti mai cu otet. sau salata deciuperci murate.

    Reply ↓
    1. costachel Post author08/04/2012 at 19:46

      Subscriu integral, suspinând discret după niște ciuperci murate 🙂

      Reply ↓
  2. tatiana 09/04/2012 at 17:40

    mmm, tocmai am incercat-o cu mustar cu hrean! e si mai buna decat cu garnitura si muraturi!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved