Jul 29, 2010 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu carne de pasăre 7
După cum v-am mai spus, puiul tikka masala este considerat de unii ca fiind mâncarea națională a britanicilor. Iar una dintre ipotezele privind originea ei este aceea că a fost inventată chiar în Marea Britanie, de un bucătar indian care lucra într-un restaurant din Glasgow și care, agasat de insistențele unui client care cerea musai sos la un pui tandoori, a improvizat unul dintr-o conservă de supă de roșii Campbell și ceva condimente, făcând astfel bucătărie fusion fără să știe.
Cât o fi legendă și cât adevăr, Dumnezeu știe, cert este că parlamentarul laburist de Glasgow, Mohammad Sarwar (primul musulman ajuns în Camera Comunelor, altminteri pakistanez de origine) a depus o cerere la Uniunea Europeană pentru a obține în favoarea orașului Indicația Geografica pentru tikka masala. Probabil urmează Denumirea de Origine Controlată!
Lăsând gluma (o fi glumă?) la o parte, să trecem mai bine la treabă și să ne apucam de o variantă a acestui curry. Zic o variantă, pentru că un studiu a relevat că există numai în Marea Britanie 48 de variante de tikka masala, iar singurul element comun este puiul!
Drept pentru care, precizându-vă de la început că, în cazul tuturor condimentelor, doar gustul dumneavoastră este cel care decide cantitățile, înarmați-vă, pentru marinată, cu
½ ardei iute, fără vinișoare și semințe,
1 cățel mare de usturoi, curățat,
1 bucățică de ghimbir proaspăt, curățată,
1 lingura de ulei (de floarea soarelui e perfect!),
puțină boia dulce (pentru culoare),
½ lingura garam masala,
1 lingura de bulion,
3 fire de coriandru (spălate și curățate, dar păstrați tijele!).
Transformați în pastă (cum vreți: în mojar, în robot etc.) ardeiul, usturoiul, ghimbirul și uleiul. Adăugați restul ingredientelor (doar tulpinițele coriandrului, rândul frunzelor vine a doua zi) și mai munciți puțin, cât să le zdrobiți perfect și pe astea.
Ungeți cu crema obținută cam 700 g de pui (unii vor aripi, alții piept, folosiți și dumneavoastră ce vă place) puneți marfa într-un castron și lăsați la marinat peste noapte, în frigider.
A doua zi e rândul sosului, așa că dotați-vă cu
1 ceapa mică, curățată, spălată și tocată,
½ ardei gras rosu și ½ ardei gras verde (desigur că e vorba în primul rand de impresia artistica!), cu toaleta făcută și tăiați fâșii subțiri,
500 g roșii (despielițate și tocate, sau poate o conserva de 400 g, dacă vă e lene sau e iarna),
100 g iaurt, gras și gros,
100 g smântână,
1 vârf de cuțit de scorțișoară,
1 vârf de cuțit de coriandru boabe, pisat,
1 vârf de cuțit de curcuma (da, iarăși colorant!).
Vă mai trebuie puțin ulei, pe care o să-l încingeți, la foc mediu, într-o o cratiță încăpătoare, după care vin la călit ceapa, ardeii și condimentele.
După vreo zece minute (adică atunci când s-a înmuiat totul) adăugați roșiile și iaurtul, puneți și puiul, cu tot cu zeama în care s-a marinat și mai fierbeți totul pana când carnea e gata (vreun sfert de ora, poate și-un pic peste).
Turnați și smântâna, presărați frunzele de coriandru care v-au rămas din ziua precedenta (n-ați uitat de ele, nu?), amestecați bine, puneți capacul, stingeți focul și beți un pahar de vin, că-l meritați.
Variante de tikka masala? Păi v-am spus c-au ieșit 48 la recensământ! Așa că puteți înlocui, de pildă, smântâna cu lapte de cocos, sau poate iaurtul, dar atunci adăugați și nițică zeama de lămâie, dacă înlocuiți coriandrul cu pătrunjel nu va fi chiar o dramă, eu am trecut scorțișoara că o recomanda Jamie Oliver, dar n-am folosit-o niciodată, firește că puiul ar putea fi rumenit înainte și lăsat doar un pic să se bălăcească în sos, în fine, cred c-ați prins deja ideea, așa că nu mai insist. Vă mai spun doar că, așa cum era de așteptat, garnitura tradițională pentru tikka masala e orezul. Basmati, dacă se poate.
Vinul? Păi la atâtea variante, e greu de recomandat unul anume. Probabil un Pinot Gris sec s-ar potrivi cel mai bine (ca și la alte mâncăruri asiatice) cu tikka masala, dar depinde, firește, și de varianta pentru care optați în cele din urma, și de gradul de iuțeală al mâncării.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
excelent!!!! am facut duminica…..doar ca am baut o feteasca alba de aiud!
Iaca un vin cu care nu m-am mai intalnit cam de multa vreme, insa sunt sigur ca nu s-a certat cu puiul 🙂
categoric nu …..
ai o reteta in care puiul sa inoate putin si in cratita cu vin (sos cu ciuperci,etc) …..asa ca variatie.
multumesc
Pentru asta ar cam trebui ca puiul sa fie cocos
http://costachel.ro/cocos-cu-sos-de-vin-coq-au-vin/
dar poate asta
http://costachel.ro/pui-cu-ciuperci-si-costita/
sau asta
http://costachel.ro/sote-de-pui-cu-ciuperci/
iar ca sa fie si-o reteta literara asta
http://costachel.ro/cocoselul-la-ceaun-cu-sos-de-vin-si-smantana-al-tatelor-nataflete/
multumesc
mi-ai adus aminte de vlad musatescu. Si acum imi aduc aminte ce mult am ras cand l-am citit, oricum de reteta aceea uitasem ……
am facut reteta utilizand o pasta de condimente pentru tikka masala si a iesit f buna! daca nu reusiti sa gasitit toate condimentele separat puteti incerca […]