• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pui în aluat

May 20, 2008 costachel Fripturi la cuptor, Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete de fripturi 1


Sunt convins că știți cu toții rețeta de pui la cuptor în sare, asa că putem trece cu voioșie peste ea, ca să ajungem la friptura care urmează mai la vale, o mâncare înrudită, tot spectaculoasă, însă mult mai aromată. Ingredientele, chiar dacă unele sună mai exotic, se găsesc în magazinele bune (chiar și uleiul de susan, da, da!), așa că nimic nu ne împiedică să trecem la treaba, spre deplina satisfacție a comesenilor.

Necesarul ar fi cam ăsta:

1 pui de 1,5 kg, curățat,
800 g faină,
800 g sare mare,
2 linguri de rozmarin, proaspăt (sau 2 lingurițe din cel uscat, însă în niciun caz măcinat!),
1 lingura de oregano,
1 lingura de măghiran,
1 frunza de dafin,
1 ceapă mică,
ulei de susan,
1 gălbenuș,
lapte,
sare și piper.

Amestecați sarea și faina, deghizați-le în vulcan, puneți în crater 3 linguri de ulei de susan, 1 lingură de rozmarin, oregano-ul și măghiranul. Turnați și 1/2 l de apa (aproximativ), având temperatura camerei, și apucați-vă de frământat. Scopul este să obțineți o cocă destul de moale, în care să se simtă sub degete grăunțele de sare. Întindeți aluatul până la o grosime de 1,5 cm și cu asta basta, ne ocupăm de pui.

Spălat, uscat, sărat, piperat, băgat înăuntru ceapa curățată întreagă, frunza de dafin și restul de rozmarin. Înveliți puiul cu aluatul, modelându-l pe acesta din urma după forma orătaniei (ca să fie mai frumos pe masa).

Ungeți uniform cu ulei de susan atât o formă termorezistentă, cât și „halatul” puiului. Băgați în cuptorul încălzit dinainte și coaceți la foc moale timp de 40 de minute. Ungeți aluatul cu gălbenușul bătut în prealabil cu 4 linguri de lapte, băgați din nou la cuptor, măriți flacăra și mai coaceți încă 20 de minute (nu voi obosi niciodată să vă reamintesc că timpii de coacere în cuptor sunt doar orientativi, vă cunoașteți cuptorul mult mai bine decât mine).

Scoateți, lăsați puiul să-și revină vreo 10 minute, după care, mânuind îndemânatic un cuțitaș ascuțit bine, decupați un capac. Puneți-l șmecherește pe-o parte și serviți, carnea urmând să o tăiați, firește, la masa.

În ceea ce privește vinul, eu aș opta pentru un Riesling, dar nu e obligatoriu să fiți de acord cu mine.

(Cum, chiar nu știți cum se face puiul în sare? Luați o cratiță cu pereții mai înalți, turnați un prim kil de sare mare, așezați puiul condimentat după plac, acoperiți cu al doilea kil, băgați la cuptor și coaceți. Când e gata, spargeți crusta și serviți puiul decorat cu bucățile de sare. Vinul? Același.)

S-ar putea să vă intereseze și:

Friptură de vită cu rozmarin și lămâie Pui cu lamaie, usturoi si verdeturi la cuptorPui cu lămâie, usturoi și verdețuri la cuptor Pui la cuptor cu rosiiPui la cuptor cu roșii Pui marinat cu lămaie și portocală

  • aluat, cuptor, friptura, pui, reteta, sare, tava

One thought on “Pui în aluat”

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved