• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pui dulce-acrișor în stil cantonez

May 04, 2008 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu carne de pasăre 1


Dacă tot îi promisesem Măriucăi de vreo doi ani că am să-i gătesc ceva chinezesc, azi n-am mai avut scăpare. Drept pentru care am prestat la prânz un pui dulce-acrișor, adică una dintre capodoperele bucătăriei chinezești (firește ca, la fel ca în cazul oricărei rețete celebre, ceea ce veți citi mai la vale nu este decât una dintre zecile de variante de sweet&sour chicken). Și da, i-a plăcut, și-a terminat porția înaintea mea!

Pentru 4 persoane:

500 g piept de pui dezosat, fără piele (sau porc slab, vorbim spre final)
1 ardei gras verde,
2 morcovi,
2 cepe,
1 cutie de 400 g compot de ananas (sau ananas proaspăt).

Pentru marinată:

1 lingură de sos de soia,
1 lingură de amidon alimentar din porumb,
1 lingură de vin,
1 albuș.

Pentru sos:

4 linguri oțet,
4 linguri zahar,
2 linguri de sos de soia,
3 linguri vin,
3 lingurițe amidon alimentar din porumb,
1 linguriță ulei de susan.

Pentru prăjit:

cam 100 g amidon alimentar din porumb
4 cești de ulei (preferabil de porumb)

Bateți ușor carnea și tăiați-o fâșii mici. Puneți-o cu ingredientele pentru marinată, amestecate bine în prealabil. Lăsați-o măcar 30 de minute, dar puteți s-o țineți în frigider peste noapte.

Curățați ardeiul și tăiați-l în pătrățele de 2 cm. Radeți morcovii și tăiați-i rondele subțiri, în diagonală. Curățați ceapa și tăiați-o peștișori. Scurgeți ananasul, tăiați-l dacă-i cazul și puneți totul deoparte.

Amestecați bine ingredientele sosului.

Tăvăliți bucățelele de carne, bine scurse de zeama de la marinată, prin amidon, scuturați pentru a elimina excesul.

Încălziți uleiul într-o tigaie adâncă sau, dacă aveți, într-un wok. Când se înfierbântă bine, prăjiți puiul până capătă o culoare auriu închis (circa 4 minute). Scoateți carnea și scurgeți-o bine.

(Nu e obligatoriu să tăvăliți carnea prin amidon, nici eu n-am făcut-o astăzi, că mi-a fost lene și am vrut să iasă mâncarea un pic mai ușoară, dar să știți că iese mai bine cu mini-șnițelușele care rezultă în urma operației.)

Puneți 2 linguri de ulei într-o tigaie curata (sau în wok-ul curățat, firește) și așteptați până se încinge. Puneți morcovii și căliți-i 1 minut, adăugați ceapa (lăsați-o 2 minute), ardeiul (1 minut) și ananasul (1 minut). Mai amestecați o data sosul și turnați-l în tigaie. Lăsați să fiarbă până începe se se îngroașe (1-2 minute). Adăugați carnea, amestecați încă o data și stingeți focul.

Serviți imediat, cu orez fierbinte.

Singurul lucru pe care cred c-ar mai trebui să vi-l spun este acela că, la orice rețetă chinezească, uleiul de porumb este preferabil, pentru că rezistă la temperaturi înalte și e neutru la gust (mai multe informații despre uleiuri găsiți aici)

Beți fără pic de grija un pahar (sau mai multe) de Muscat (demi)sec sau Tămâioasă așijderea.

Puteți înlocui puiul cu carne de porc fără pic de grăsime (obținând, astfel, un porc dulce-acrișor, firește!). Preparația este identică, doar vinul alb din pahar trebuie înlocuit cu unul roșu, mai ușor și demisec.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pui cu susan si sos dulce-acrisorPui cu susan și sos dulce-acrișor Cotlet dulce-acrisor cu stiuleti mici de porumb Default ThumbnailMuschi de porc cu sos dulce-acrisor Default ThumbnailSote chinezesc de vită cu fasole verde

  • ananas, China, dulce-acrisor, pui, reteta, sos de soia, wok

One thought on “Pui dulce-acrișor în stil cantonez”

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved